20 marca 2023

Episode 277: Karolina Dziś Serwuje - Krewetki w sosie maślano-winnym z fenkułem

Krewetki w sosie maślano-winnym z fenkułem

Jedną z najlepszych rzeczy, które łączą się z tym daniem, jest zanurzanie dobrego pieczywa w pysznym maślanym sosie aż całkiem nasiąknie i takie ociekające soczyste szybko spałaszować... Uwielbiam krewetki i owoce morza, ale trzeba przyznać, że zarówno w tym przypadku, czy podobnie, kiedy przyrządza się np. mule w sosie pomidorowym, mamy tu dwie główne role: Owoce morza i Sos. Jest to wspaniałe danie na romantyczną kolację we dwoje. Można je jeść razem prosto z patelni, co ma całkiem sporo uroku. I nie bójcie się czosnku! Zupełnie nie rozumiem strachu przed czosnkiem i czosnkowym oddechem. Czosnek jest pyszny i bardzo zdrowy i jeśli nie zajadasz ząbków niczym orzecha na surowo, zły oddech Ci nie grozi. Smaczku temu daniu dodaje też anyżowy fenkuł, zwany również koprem włoskim. Bardzo cenię to warzywo i przyznam, że wyniosło mój sos na wyższy poziom. Zapraszam, spróbujcie, nie zawiedziecie się.


Składniki:

- krewetki surowe - 500 g

- czosnek - 6 ząbków

- fenkuł (koper włoski) - 1 szt.

- masło - 100 g

- białe wino wytrawne - 250 ml

- cebula (np. szalotka) - 1 szt.

- natka pietruszki - 1 pęczek

- sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

- bagietka lub inne pieczywo - do podania


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania krewetek. Należy je oczyścić ze skorupek, a następnie pozbawić czarnego jelitka. Możecie oczywiście kupić krewetki już oczyszczone, co znacznie przyspieszy przygotowania. Przyznaję się bez bicia, że nie znoszę obierania krewetek, dlatego najczęściej właśnie kupuję już gotowe.

Następnie siekamy czosnek, może być drobno, ale świetnie się sprawdzą cienkie plasterki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Fenkuła traktujemy podobnie, jednak siekamy go w grubszą kostkę. 

Na patelni rozpuszczamy masło, staramy się jednak, żeby się nie przypaliło, dlatego utrzymujemy umiarkowaną temperaturę. Jeżeli nie mamy pewności, że się nam to uda, możemy dodać do masła trochę oleju lub oliwy, to sprawdzony sposób na podwyższenie temperatury dymienia i nie przypalenie masła.

Do masła wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzucamy fenkuła i czosnek. Tak naprawdę, nie chodzi o to, żeby czosnek się usmażył, a tylko, żeby zaromatyzował masło i razem z fenkułem zaczął się w nim dusić.

Po chwili dodajemy nasze krewetki, czekamy sekundę aż złapią kolor i wlewamy wino. Wtedy też podnosimy temperaturę, ponieważ zależy nam na odparowaniu alkoholu. W między czasie dodajemy sól, do smaku i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu.

Po około 7 - 8 minutach danie jest gotowe i możemy je zdjąć z ognia. Upewniamy się, że jest dobrze doprawione. 

Serwujemy z dobrym pieczywem, polecam bagietkę lub focaccię, i posypujemy bardzo obficie posiekaną natką pietruszki. 

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz