10 października 2018

Episode 250: Karolina Dziś Serwuje - Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

Tak sobie myślałam, że na 250 przepis wymyślę coś ekstrawaganckiego i powalającego, ale potem stwierdziłam, że to zupełnie bez sensu ;) Zależy mi na tym, aby jak najwięcej z Was faktycznie korzystało z moich przepisów i pomysłów, dlatego postawiłam na zapiekankę makaronową. To bardzo fajne i rodzinne danie, które wymyśliłam od ręki i takie właśnie najbardziej lubię. Spontaniczne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Takie dania powstają najczęściej na bazie tego, co akurat mam w lodówce. Dlatego, jeśli nie macie makaronu kokardek, to może być np. penne, jeśli nie macie pstrąga wędzonego, to może być łosoś lub makrela, możecie bez problemu użyć szpinaku mrożonego, ser może być pełnotłusty, a nie lekki, dowolność wyboru jest naprawdę szeroka. Najważniejszy jest smak i radość z gotowania.
Ostatnio uderzyło mnie zdanie zasłyszane w jednym z programów kulinarnych i myślę, że będzie ono świetnym podsumowaniem tych ponad 6 lat wspólnego gotowania i 250 przepisów:
"Gotowanie powinno być łatwe, bo życie i tak jest trudne". 💖💖💖



Składniki:

- makaron kokardki - 500 g
- pstrąg wędzony - ok. 300 g
- szpinak świeży - 2 pęczki (ok. 250 g)
- ser twardy np. grana padano - 100 g
- śmietana 30% - 1 duży kubek
- śmietana 10-12% - 1 mały kubek
- ser żółty lekki w plastrach - ok. 12 plastrów
- mleko - 1/3 szklanki
- jaja - 1 szt.
- pestki słonecznika - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- papryka wędzona w proszku - 1 szczypta
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu al dente, czyli ok. 7 minut. Odcedzamy go i odstawiamy.

Szpinak dokładnie myjemy i kroimy liście w spore paski, nie drobno. Pstrąga oczyszczamy z ości, jeśli są i rwiemy na mniejsze kawałki. Cały ser, ja użyłam grana padano, ale może być parmezan albo cheddar, trzemy na tarce na drobnych oczkach.

W misce łączymy ze sobą śmietanę 30%, mleko, jajko, gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz. Dokładnie roztrzepujemy, żeby powstał gładki sos. Na koniec wrzucamy do niego 3/4 pestek słonecznika oraz połowę startego grana padano.

Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Siekamy dwa ząbki czosnku i wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy też nasz szpinak. Mieszamy łopatką i pozwalamy szpinakowi zredukować swoją objętość o połowę. Wtedy dodajemy pstrąga. Chwilę podsmażamy i łączymy całość ze śmietaną 10 lub 12%. Doprawiamy solą i pieprzem i zestawiamy z ognia.

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Na dno wykładamy połowę ugotowanego makaronu. Zakrywamy warstwą lekkiego sera. Na to wykładamy cały szpinak z rybą i zalewamy połową sosu.

Następnie, układamy kolejną warstwę sera w plastrach, na to drugą połowę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Całość posypujemy pozostałym grana padano oraz pestkami słonecznika.

Zapiekankę pieczemy w 180°C w piekarniku, funkcja góra dół, przez 20 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz