Zapiekanka z kurczakiem i ryżem
Proste składniki, prosta potrawa :) Dla osób zabieganych, którzy nie mają czasu na gotowanie, taka zapiekanka będzie idealna. Można ją także podzielić na porcje i zabierać na lunch do pracy czy szkoły. Dobrze smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Będzie też świetna na obiad dla całej rodziny. Składniki są lekkie i zdrowe, także warto skorzystać.
Składniki:
- ryż basmati - 250 g
- pierś z kurczaka - 500 g
- orzechy ziemne, nie solone
- kiełki na patelnię
- zielona papryka - 1 szt.
- cebula czerwona - 1 szt.
- jogurt naturalny - pół małego kubeczka
- ser żółty - 50 g
- parmezan
- sól, pieprz, zioła
- oliwa
Sposób przygotowania:
Przepis jest całkiem łatwy i zajmuje ok. godziny.
Zaczynamy od wstawienia wody na ryż. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy sypki ryż, solimy 1/2 łyżki i gotujemy przez 20 min.
W tym czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Powinna być spora, ok. 500 g. Odcinamy od niej tłuste części i kroimy w sporą kostkę. Następnie odkładamy obok.
Teraz powinniśmy przygotować sobie warzywa. Wcześniej oczywiście należy je umyć. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
Na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu, wrzucamy garść kiełków oraz garść orzechów ziemnych i prażymy je przez jakiś czas (ok. 10 min.).
Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy do niego uprażone kiełki i orzechy, a także pół kubeczka jogurtu naturalnego, żeby ryż nie był suchy. Wszystko razem mieszamy i rozprowadzamy na dnie naczynia.
Następnie na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka. Kiedy mięso jest na patelni, solimy je (2 szczypty) i pieprzymy. Możemy także użyć ulubionych ziół lub gotowej mieszanki ziół do kurczaka.
Kiedy pierś jest już lekko podsmażona, dodajemy do niej paprykę. Czekamy aż trochę zmięknie i dodajemy cebulę dosłownie na chwilę. Nie chcemy, żeby nam zbrązowiała.
Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Nie mieszamy go z ryżem. Zapiekanka powinna być warstwowa.
Ostatnim etapem jest starcie żółtego sera i posypanie nim wierzchniej warstwy. Możemy także posypać ją dodatkowo parmezanem.
I tak przygotowaną potrawę wstawiamy do piekarnika na 15 min i pieczemy w 180 stopniach. Wystarczy, żeby składniki się podpiekły, a ser rozpuścił