15 października 2012

Episode 31: Karolina Dziś Serwuje - Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Jest to jedno z moich ulubionych ciast i jedno z pierwszych, które zdecydowałam się upiec. 
Historia serników w ogóle jest dość ciekawa. Sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta (była to jedna z pierwszych kulinarnych książek świata). Ówczesny sernik stanowił rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Przygotowanie akurat tego sernika zabiera trochę czasu i jeżeli chcecie go podać, to najlepiej upiec go dzień wcześniej. 



Składniki:

SPÓD DO CIASTA:
- masło powyżej 82% 
- opakowanie maślanych herbatników - 150 g

MASA SEROWA:
- ser twarogowy aksamitny - 1 kg 
- czekolada biała - 2 tabliczki
- jaja - 4 sztuki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier puder - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 1 lub 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki kruszymy do miski. Potem zbijamy je na proszek. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki masła i mieszamy, aż powstanie kruche ciasto. Takim ciastem wypełniamy spód formy do pieczenia. Formę można również posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam użycie okrągłej, wtedy ciasto ładnie się prezentuje, ale nie jest to obowiązkowe. Okrągła forma powinna mieć średnicę ok. 23 cm.

Teraz przygotowujemy masę. Do miski wykładamy ser i zaczynamy miksowanie. Po kolei dodajemy jajka, cukier puder, mąkę, cukier waniliowy. 

W między czasie zalewamy gotującą się wodą 2 tabliczki czekolady, nie rozpakowane. Wtedy rozpuszczają się ekspresowo i wystarczy wycisnąć je do ciasta jak z tubki. Ja dlatego użyłam czekolad Wedla w próżniowych opakowaniach, nie w sreberkach. Te w sreberkach trzeba rozpuszczać bez opakowania w misce w kąpieli wodnej.

Po dodaniu czekolady miksujemy ciasto aż będzie aksamitne i wszystkie składniki się połączą. Takie ciasto przelewamy do formy. 

Aby sernik się nie przypalił i był delikatny pieczemy go w wodzie. W tym celu napełniamy naczynie żaroodporne wodą i wstawiamy do niego formę z ciastem, tak aby była zanurzona do połowy. Pieczemy w 150 stopniach na środkowej półce przez godzinę, maksymalnie godzinę i 15 minut. Skórka upieczonego sernika powinna być brązowa a ciasto spójne.

Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia i opadnięcia (podczas pieczenia rośnie). Następnie przekładamy go na całą noc do lodówki. Sernik jest gotowy do jedzenia już po wystygnięciu.