19 marca 2013

Episode 51: Karolina Dziś Serwuje - Pistacjowe ciasteczka z twarożkiem i kiełkami

Pistacjowe ciasteczka z twarożkiem i kiełkami

Po 50 czas ruszyć dalej :) Wraz z nowym layoutem bloga przychodzą i nowe przepisy. Kolejną 50 zaczniemy od jednej z moich ulubionych przekąsek, którą odkryłam parę miesięcy temu. Ciastka są niespotykane i na pewno mile zaskoczą Waszych gości, jeśli zdecydujecie się je podać na przyjęciu, do czego mocno zachęcam.



Składniki:

- mąka - 250 g
- masło - 125 g
- jajko
- sól, pieprz
- parmezan tarty - 50 g
- pistacje - 50 g
- twarożek - 250 g
- kiełki - różne
- śmietana 12%

Sposób przygotowania:

Do sporej miski przesiewamy mąkę. Wrzucamy do niej kawałki miękkiego masła, jedno żółtko, pół łyżeczki soli, parmezan i garść siekanych pistacji. Możemy także dolać odrobinę wody, 2 łyżki. Ciasto dobrze ugniatamy przez 10 do 15 min. Potem odkładamy je do lodówki na 30 min.

Kiedy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i używając niedużej szklanki lub większego kieliszka wycinamy kółeczka. Musimy pamiętać, że kółka powinny być na tyle duże, żeby nie spadł nam z nich twarożek, który potem na nich ułożymy.

Układamy krążki na blasze do pieczenia, którą albo wysmarujemy tłuszczem albo, co polecam, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez ok. 15 min w temperaturze 170 stopni. Potem odstawiamy je do ostygnięcia.

Twarożek mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Gotową masę wykładamy na ciastka. Potem posypujemy je ulubionym zestawem kiełków i możemy serwować.

Jeśli planujecie większe przyjęcie, to proponuję upiec ciastka dzień wcześniej, a udekorować je dopiero w dniu przyjęcia. Tym sposobem zaoszczędzimy sporo czasu, a one nic nie stracą ze swojego smaku czy świeżości. Możecie też podać je w wersji nie wegetariańskiej i oprócz twarożku i kiełków położyć na ciastku kawałek smażonego boczku, dosłownie cienki paseczek, to pięknie pachnie.
                                                                                                                                    © All rights reserved