21 września 2015

Episode 139: Karolina Dziś Serwuje - Szaszłyk z kurczaka w jogurcie z ostrym sosem z kiwi

Szaszłyk z kurczaka w jogurcie z ostrym sosem z kiwi

Przepis na tego kurczaka jest przygotowany według zaleceń diety Dukana. Lubię niektóre przepisy z tej diety i często je stosuję u siebie w kuchni. Żeby danie było ciekawsze, przygotowałam do niego fantastyczny pikantny sos z kiwi. Świetnie komponuje się z kurczakiem, a do tego kiwi, to bardzo zdrowy owoc, o czym często wspominam na moim fan page'u Karolina Dziś Serwuje :)



Składniki:

- pierś kurczaka - 1 kg
- jogurt naturalny - 250 ml (najlepszy będzie lekki)
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- kminek mielony - 1 łyżeczka
- kolendra mielona - 1 łyżeczka
- świeży imbir korzeń - 2 cm
- czosnek - 2 ząbki
- sól, pieprz
- kiwi - 6 szt.
- ostra papryczka chilli lub pepperoni - 1 lub 2 szt. (w zależności od tolerancji na ostrość)
- miód - 1 łyżka
- kolendra - 1 pęczek
- cebula dymka - 2 szt.
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sok z limonki - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pozbawiamy tłustych części i kroimy w dużą kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami: słodką papryką, kurkumą, kminkiem, kolendrą (jeżeli nie macie mielonej kolendry, wystarczy rozdrobnić ziarenka w moździerzu), starty korzeń imbiru, wyciśnięty czosnek, oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Marynatę dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, a następnie nabijamy je na patyczki. Jeżeli chcecie, żeby mięso bardziej jeszcze przeszło marynatą, pozostawcie je w niej na kilka godzin w lodówce.
W czasie gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy nasz sos. Do tego będziemy potrzebować blendera lub malaksera. Kiwi obieramy i kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do malaksera, dodajemy posiekaną ostrą papryczkę, łyżkę miodu, posiekaną kolendrę oraz cebulę dymkę, Dolewamy oliwę z oliwek oraz sok z limonki. Miksujemy dokładnie i próbujemy. Jeżeli brakuje Wam jakiegoś smaku, dodajcie sól lub pieprz, więcej soku z limonki lub oliwy, to zależy od Waszych upodobań.
Szaszłyki pieczemy w 200 stopniach w piekarniku z funkcją grilla, przez 10 - 12 min. Nie mogą się piec zbyt długo, bo będą suche. Jeśli nie macie pewności, czy mięso nie jest już surowe, po prostu zdejmijcie jeden kawałek z patyczka i przekrójcie. Jeżeli nie ma żadnych śladów surowizny, to znaczy, że są już gotowe.
Podając, 'rozmazujemy' nasz sos z kiwi na talerzu i ładnie układamy na nim szaszłyki. Jeżeli sam kurczak to dla Was za mało, możecie dodać do szaszłyków inne składniki, np. zieloną paprykę, boczek, mango, albo wszystko na raz. To tylko zależy od Waszej wyobraźni i smaku.
                                                                                                                                     © All rights reserved