7 września 2018

Episode 247: Karolina Dziś Serwuje - Mini pizze z kabaczka

Mini pizze z kabaczka/cukinii

Ten mega prosty przepis odkryłam niedawno, kiedy dostałam od swojej bardzo miłej sąsiadki dużą żółtą cukinię, czyli kabaczek. Danie robi się naprawdę ekspresowo i jest przepyszne. Z jednej dużej sztuki wyszło mi 10 plastrów na mini 'pizze'. Możecie zrobić tę przekąskę też mniejszych warzyw, po prostu kawałki będą wtedy na jeden, dwa kęsy. Jest to też ciekawy sposób na 'przemycenie' zdrowych warzyw dzieciom. W takiej formie chętniej sięgną po cukinię czy pomidora ;)



Składniki:

- kabaczek żółty (może być też zielony) - 1 duży
- włoskie salami - ok. 8 - 10 plastrów
- mozzarella light - 2 op.
- ketchup pikantny (bez dodatku cukru) - 1 op.
- pomidory - 2 szt. (np. malinowe, można obrać ze skóry)
- świeży tymianek - 1 pęczek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kabaczek kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm. W odrobinę cieńsze plastry kroimy pomidory i mozzarellę, którą wcześniej odcedzamy z zalewy. Salami najlepiej kupić już cienko pokrojone.

Każdy kawałek cukinii lekko solimy i pieprzymy, następnie smarujemy ketchupem z jednej strony.

Na to kładziemy salami, pomidor i mozzarellę. Posypujemy świeżym tymiankiem i każdy krążek skrapiamy oliwą z oliwek.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Najlepiej funkcja grilla z termoobiegiem.

Mini pizze pieczemy przez 10 do 15 minut. Są gotowe, kiedy ser się zrumieni.

Serwujemy na gorąco z ketchupem lub np. sosem czosnkowym.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz