Kakaowe batoniki z płatków owsianych
O zdrowotnych właściwościach płatków owsianych już się rozpisywałam, więc wystarczy pamiętać, że są BARDZO zdrowe :) Zatem, jeśli szukacie zdrowej przekąski, nie słodzonej sztucznie i bez żadnych konserwantów, polecam Wam ten przepis. Batoniki najlepiej przygotować sobie w niedzielę wieczorem, tak żeby przez cały tydzień mieć gotową przekąskę w ciągu dnia. Z podanych ilości powinno nam wyjść 10 do 12 batoników.
Składniki:
- banany - 3 szt.
- płatki owsiane - 200 g
- żurawina suszona - 50 g
- śliwki suszone - 50 g
- wiórki kokosowe - 50 g
- kakao - 1 łyżka
- cynamon
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na początku musimy rozgnieść banany. Możemy to zrobić widelcem, ale łatwiej będzie za pomocą malaksera. Następnie mieszamy je z czubatą łyżką kakao, szczyptą cynamonu i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy płatki owsiane, wiórki, żurawinę i posiekane śliwki. Dokładnie mieszamy. Batoniki możemy upiec na dwa sposoby: w foremkach albo na blasze. W foremkach jest o tyle łatwiej, że od razu otrzymujemy pożądany kształt. Jeśli jednak nie macie odpowiednich foremek, wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadźcie na niej masę, którą po upieczeniu zwyczajnie pokroicie. Ciastka pieczemy w 200 stopniach przez 10 do 15 minut. Po upieczeniu batoniki muszą ostygnąć i stwardnieć, dlatego najlepsze będą na drugi dzień.
© All rights reserved