16 stycznia 2018

Episode 226: Karolina Dziś Serwuje - Kurczak Piccata

Kurczak Piccata
z grillowanymi warzywami

Przepis, w trochę innej wersji, podpatrzyłam w telewizji, w amerykańskim programie Ree Drummond. Od razu wiedziałam, że będzie pyszne, jak i byłam pewna, że spróbuję to danie odwzorować w swojej kuchni. Po Świętach dobrze jest zrezygnować z tłustych potraw i wrócić do formy, a pierś z kurczaka i zdrowe warzywa zdecydowanie się w tym postanowieniu sprawdzą. Pierś jest lekka, nie zawiera dużo tłuszczu, ale spokojnie, w tym daniu główną rolę gra sos z kaparami, który jako nośnik smaku, trochę tłuszczu musi zawierać ;) Natomiast pamiętajmy! To własnie w tłuszczu rozpuszcza się większość witamin, dlatego nie możemy z niego zrezygnować zupełnie.



Składniki na dwie porcje:

- pierś kurczaka - 2 połówki, czyli ok. 500 g
- mąka kukurydziana - 100 g
- masło - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 3 lub 4 chlusty
- bulion drobiowy - 1/2 szklanki
- wino białe wytrawne lub półwytrawne - 1/2 szklanki
- cytryna - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- śmietana 30% lub więcej - 1 kubek
- kapary - 3 łyżki
- bakłażan - 1 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- przyprawa suszone pomidory
- sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka oczyszczamy z tłustych części, myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Nacieramy je solą morską i pieprzem i obtaczamy w mące kukurydzianej.

Bakłażana kroimy w plastry, paprykę w ćwiartki. Lekko skrapiamy je oliwą, posypujemy obficie solą i przyprawą suszone pomidory z każdej strony. Grillujemy warzywa na patelni lub w piekarniku. Na rozgrzanej patelni grillowej około 5 minut z każdej strony; w piekarniku funkcja grilla, 200°C, na kratce, 15 minut.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Smażymy kurczaka z obu stron na niezbyt wysokim ogniu. W zależności od grubości, kurczaka smażymy od 4 do nawet 8 minut z każdej strony. Pilnujemy żeby nic nam się nie przypalało. Po usmażeniu piersi powinny być ładnie rumiane.

Zdejmujemy je z patelni i przekładamy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika, temp. nie większa niż 150°C, tylko po to, żeby nie wystygły.

Z patelni zlewamy nadmiar tłuszczu, ale jej nie myjemy. Ząbki czosnku siekamy drobno i podsmażamy krótko na tej samej patelni, co kurczaka. Wlewamy bulion i wino. Lekko solimy i pieprzymy, wyciskamy sos z całej jednej cytryny i pozostawiamy na ogniu aż cały alkohol odparuje, a płyn zredukuje się o połowę.

Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy do momentu aż powstanie gładki sos, a następnie wsypujemy kapary. Podsmażamy jeszcze chwilę, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw, jeśli są potrzebne.

Możemy składać nasze danie. Kurczaka w całości wykładamy na talerz i polewamy sosem, nie żałując sobie. Obok układamy nasze grillowane warzywa, dekorujemy bazylią.

© All rights reserved