14 lutego 2019

Episode 257: Karolina Dziś Serwuje - Karnawałowe kanapeczki z chipsami salami

Karnawałowe kanapeczki z chipsami salami

Niby takie proste, ale wcale nie banalne. Sokołów zainspirował mnie do wymyślenia ciekawej i łatwej w przygotowaniu przekąski na karnawał z wykorzystaniem produktów ich marki. Zdecydowałam się użyć Chipsów Salami, które są naprawdę smaczne. Jak zwykle chętnie podjęłam wyzwanie i tak właśnie powstał ten przepis :) Karnawał to przecież nie tylko pączki i faworki, bo podczas przyjęć królują właśnie zimne przekąski!
PS Zamiast chleba możecie użyć gotowych sucharków, jednak upewnijcie się co do ich składu, bo ten, w niektórych przypadkach, może być zabójczy ;)



Składniki:

- salami chips klasyczne marki Sokołów - 1 op.
- chleb razowy lub orkiszowy - 1 bochenek
- awokado - 2 szt.
- cytryna - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- papryka żółta - 1 szt.
- seler naciowy - 2-3 gałązki
- pomidory suszone - 1 słoiczek
- szczypiorek - 1 pęczek
- czerwona cebula - 1 szt.
- sól
- pieprz cytrynowy


Sposób przygotowania:

Chleb kroimy w cienkie kromki, które przypiekamy w tosterze i kroimy jeszcze na pół. Chleb powinien być prostokątny, żeby wyszły nam ładne grzanki.

Awokado rozgniatamy na pastę widelcem lub miksujemy blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciskamy sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Paprykę, cebulę i suszone pomidory, kroimy w paseczki, a selera i szczypiorek drobno siekamy.

Każdą kromeczkę smarujemy pastą z awokado, na niej układamy po dwa kawałki papryki, piórka cebuli, kawałek suszonego pomidora i zwieńczamy całość chipsem salami.

Gotowe kanapeczki układamy na półmisku i obficie posypujemy selerem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz