7 marca 2016

Episode 171: Karolina Dziś Serwuje - Pieczeń z mięsa mielonego po meksykańsku

Pieczeń z mięsa mielonego po meksykańsku

Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie popularna na całym świecie pieczeń rzymska. Lubię mięso mielone na wiele sposobów: kotlety, burgery, czy sosy do makaronów. Właśnie dlatego zaopatrzyłam się w maszynkę do mielenia mięsa, dzięki czemu nie jestem skazana na gotowe mielonki ze sklepów. Wam też to zdecydowanie polecam :) Zakup na lata, a do tego macie pewność, że gotujecie z dobrej jakości mięsa, bez zbędnych dodatków. Jako, że lubię intensywne smaki i aromatyczne przyprawy, moja pieczeń jest w wersji meksykańskiej. Nie zawaham się dodać, że jest naprawdę pyszna ;) Zapraszam!



Składniki:

- łopatka wieprzowa (do zmielenia) - 1 kg
- bułka pszenna - 2 szt.
- jaja - 4 szt.
- cebula - 3 szt.
- czosnek - 3 żabki
- papryka czerwona - 1 szt.
- papryka żółta - 1 szt.
- czerwona fasola - 1 puszka (np. Bonduelle)
- natka pietruszki - 1 pęczek
- sól - 3 łyżeczki
- pieprz - 1 i 1/2 łyżeczki
- mieszanka przypraw: kolendra nasiona, kmin rzymski, cynamon, gorczyca, suszone chili, czerwona papryka słodka, kurkuma - 2 łyżeczki

SOS

- majonez
- jogurt naturalny
- ketchup
- mieszanka przypraw j.w.

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy razem z namoczoną bułką i czosnkiem. Następnie siekamy nasze cebule, papryki i natkę pietruszki, odcedzamy fasolę i dodajemy do zmielonego mięsa.  Wbijamy jajka, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Mieszankę przypraw przygotowałam sama w moździerzu, natomiast są też gotowe mieszanki do kuchni meksykańskiej, których możecie użyć. Masę przekładamy do wąskiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godzinę, na dolnej półce 190/200°C.

W między czasie przygotowujemy sos do pieczeni. Mieszamy w równych proporcjach (np. po 2 łyżki) dobrej jakości majonez, ketchup i jogurt, do tego trochę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki mieszanki przypraw, tej samej, której używaliśmy do pieczeni.

Do tego możemy też przygotować prostą surówkę z mieszanki sałat, kukurydzy i pomidorów, a zamiast dressingu użyć sosu, który wcześniej przygotowaliśmy do mięsa. W ten sposób nie musimy szykować zbyt wielu elementów.

Pieczeń możemy serwować na gorąco, ale też świetnie nadaje się na zimno do kanapek. Dzięki temu, że jest naprawdę duża i sycąca, mamy obiad na kilka dni. Przechowujemy ją w lodówce.
© All rights reserved