15 grudnia 2015

Episode 154: Karolina Dziś Serwuje - Świąteczne Paszteciki

Świąteczne Paszteciki

Wszystkich nas dotyka tzw. gorączka przedświąteczna - to ten czas w roku, kiedy biegamy jak szaleni za prezentami, robimy generalne porządki w domu, dekorujemy nasz dom, planujemy świąteczne potrawy, robimy tony zakupów i tak mogłabym jeszcze dużo wymieniać :) Nie jest łatwo znaleźć czas na przygotowanie Wigilii z 12 potrawami, tym bardziej, że tego dnia jeszcze wiele osób musi pracować. Zatem biegnę na ratunek i przedstawiam Wam jeden z bardzo prostych przepisów, który nie pochłonie zbyt dużo naszego czasu, a danie jest bardzo smaczne i zdecydowanie świąteczne.

Pamiętajcie też o innych moich przepisach na całe Święta:
- Pasztet z tuńczyka z suszonymi śliwkami i pestkami dyni
- Śledzie pod pierzynką z radicchio
- Sałatka śledziowa
- Tatar z łososia
- Pierniczki
- Kotlety z dorsza z kiszonym ogórkiem i jajkiem
- Kacze skrzydła z pomarańczami i jabłkami
- Sardynkowe masło
- Crostini z makrelą w sosie pomidorowym
- Dorada po grecku z sosem tzatziki

Jeszcze przed Świętami będę miała dla Was dwa nowe przepisy, także zaglądajcie na bloga regularnie :) Zapraszam!



Składniki:

- gotowe ciasto francuskie – 1 op.
- kiszona kapusta – 300 g
- cebula – 1 szt.
- główka czosnku – 1 szt.
- pieczarki – 5 szt.
- suszone prawdziwki – 40 g
- kminek cały – 1 op.
- ziele angielskie – 5 szt.
- liść laurowy – 2 szt.
- jajko – 1 szt.
- sól, pieprz
- masło – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od namoczenia grzybów, wystarczy nam na to 1 godzina. Następnie musimy je gotować na małym ogniu przez 30 min. Grzyby odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiszoną kapustę przekładamy do sporego garnka i zalewamy 150 ml zimnej wody. Ja osobiście nie płuczę kapusty, bo lubię, kiedy jest dobrze kwaśna. Do kapusty dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotujemy przez godzinę na małym ogniu, a następnie odcedzamy. Zarówno kapustę jak i nasze grzyby, kiedy już ostygną, siekamy. Na dużej patelni podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulek i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy do nich pokrojone i wcześniej dobrze umyte (niekoniecznie obrane) pieczarki, a w momencie zredukowania się ich objętości, dodajemy nasze prawdziwki i kapustę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy do uzyskania odpowiedniego, złoto-brązowego koloru kapusty.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwa równe pasy. Na środku każdego pasa układamy farsz, który musi być chłodny, żeby nasze ciasto nie zaczęło się rozpadać. Brzegi ciasta smarujemy zimną wodą i dokładnie zlepiamy. Odwracamy nasze rulony, łączeniem do dołu. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie ziarnami kminku. Kroimy rulony na równe części i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 25 minut w 190°C.
© All rights reserved