13 lipca 2016

Episode 185: Karolina Dziś Serwuje - Makaron Fussili z bobem, białą papryką i kurczakiem

Makaron Fussili z bobem, białą papryką i kurczakiem

Makarony ostatnio królują w mojej kuchni, a to za zasługą diety, którą obrałam. Pomysłów na sosy czy dodatki do past nigdy mi nie brakuje i na pewno dużą częścią z nich będę się z Wami dzielić :) Tym razem postawiłam na warzywa sezonowe, a przede wszystkim bób, który jest bardzo zdrowy. Bób spokojnie może zastąpić mięso, ponieważ ma dużo białka, jest też bogaty w kwas foliowy, wskazany dla kobiet w ciąży. Do tego potas i błonnik, który wspomaga trawienie. Danie jest smaczne i kolorowe, a przygotowuje się je bardzo szybko. Porcji z podanych składników spokojnie wystarczy na obiad dla dwóch osób na dwa dni lub na duży pojedynczy obiad dla dużej rodziny :)



Składniki:

- makaron fussili (świderki) - 1 op.
- bób - 500 g
- pomidorki koktajlowe czerwone i żółte - 500 g
- pierś kurczaka - 500 g
- czerwona cebula - 1 duża szt.
- papryka biała - 2 szt.
- czosnek - 3 lub 4 ząbki
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- parmezan - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min. Odcedzamy go i studzimy. Następnie pozbawiamy łupinek. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i doprawiamy mieszanką przypraw. Może to być gotowa mieszanka lub zrobiona przez Was. Przy gotowej koniecznie sprawdzajcie skład, nie powinna zawierać żadnych wzmacniaczy smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wystarczą 2 łyżki. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy kurczaka. Po około 5 min. wrzucamy na patelnię bób, pokrojoną w paseczki paprykę oraz połówki pomidorków koktajlowych. Makaron fussili gotujemy al dente (ok. 7 min.) Od razu po odcedzeniu przekładamy go na patelnię. Podsmażamy wszystko razem jeszcze kilka minut i możemy serwować. Każdą porcję możemy dodatkowo oprószyć parmezanem.
© All rights reserved