28 września 2015

Episode 140: Karolina Dziś Serwuje - Chutney z agrestu

Chutney z agrestu

Chutney, którego odpowiednikiem jest staropolski gąszcz, to tak naprawdę dżem na słono, kwaśno lub ostro. Może być zrobiony z owoców, ale też wszelkich warzyw, jak np. marchew, papryka czy rabarbar. Dzisiaj zaproponuję Wam chutney z agrestu, który jest uwielbianym przeze mnie owocem i który też często wspominam z dzieciństwa. Chutney'e świetnie pasują do mięs, zwłaszcza do drobiu, ale mogą być także używane do kanapek, naleśników, tart, czy innych potraw, do których wcześniej używaliście słodkich dżemów. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)



Składniki:

- agrest - 500 g
- cebula - 2 szt.
- świeży korzeń imbiru - 2 cm
- ocet jabłkowy - 250 ml
- cukier trzcinowy - 150 g
- olej - 2 łyżki
- goździki - 2 szt.
- nasiona kolendry - 1/2 łyżeczki
- kurkuma - 1 łyżeczka
- suszone chilli - 1/2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od oczyszczenia agrestu, trzeba go dokładnie umyć i pozbawić szypułek. Imbir obieramy ze skórki i trzemy na drobnych oczkach. Cebule siekamy drobno. Nasiona kolendry, kurkumę, goździki i suszone chilli, dokładnie rozdrabniamy w moździerzu. W rondlu lub na głębokiej patelni, rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z suszonymi przyprawami i startym imbirem. Powinno to trwać ok. 2 min. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej agrest i cukier. Teraz zmniejszamy lekko ogień i gotujemy agrest z cukrem, często mieszając, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Dodajemy też do całości 1 łyżeczkę soli. Następnie wlewamy do naszej mieszanki 250 ml octu jabłkowego. Zostawiamy na ogniu i od czasu do czasu mieszamy. Po ok. 30 minutach chutney powinien nam zgęstnieć. Jeżeli konsystencja nie będzie Was zadowalać, możecie dodać do całości pół łyżeczki agaru (nie żelatyny), jednak moim zdaniem nie będzie takiej potrzeby. Chutney przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostygnięcia. Nadaje się do jedzenia nawet od razu, ale najlepiej, żeby postał min. 3 dni, wtedy będzie już gęsty i pyszny.