15 lipca 2012

Episode 12: Karolina Dziś Serwuje - Mini Caprese

Mini Carprese

Każdy z Was na pewno zna sałatkę Caprese, czyli plastry sera mozzarella i pomidorów podawane z oliwą i świeżą bazylią. W moim przepisie składniki pozostają te same, jednak forma podania jest zupełnie inna. Zwyczajnie 'odświeżyłam' to tradycyjne danie. Warto zaskoczyć gości czymś znanym, a jednocześnie zupełnie nowym :)




Składniki:

- pomidorki koktajlowe - 250 g
- mini mozzarella - 250 g
- świeża bazylia - 1 doniczka

DRESSING*

- oliwa z oliwek - 3 łyzki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz - do smaku
*ewentualnie możemy użyć gotowego sosu włoskiego dobrej jakości

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia pomidorków i pokrojenia ich w ćwiartki. Potem odsączamy mozzarellę i też kroimy kuleczki w ćwiartki. Dodajemy całe liście bazylii (bez mycia pamiętajcie, wtedy mają najlepszy aromat, woda go zmywa). Bazylii powinno być dużo, tak aby wyglądała jak liście sałaty. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy gotowy sos do sałatki i mieszamy. Proste, szybkie i smaczne. Robienie tej sałatki zajmuje mniej niż 15 minut.
© All rights reserved