7 maja 2016

Episode 178: Karolina Dziś Serwuje - Przysmaki na Grilla

Przysmaki na Grilla

Uwielbiam kiedy zaczyna się sezon grillowania w Polsce. Nic nie zastąpi zapachu węgla, słońca, ogródka, spędzania czasu z bliskimi i po prostu świetnej atmosfery, która zawsze towarzyszy nam podczas grillowania. W tym roku mój pierwszy grill urządziłam już w majówkę, jak zapewne większość z Was ;) Zazwyczaj przygotowuję bardzo dużo jedzenia, często zbyt dużo, ale lubię kiedy na stole nie jest pusto. Bardzo też lubię warzywa czy owoce z grilla, moim zdaniem samo mięso to za mało. Dzisiaj mam dla Was moje ulubione grillowe przysmaki, które przygotowałam biorąc udział w wyzwaniu LIDLA ;) I oczywiście pamiętajcie - czasami możemy sobie ułatwić pracę i wybrać dobrej jakości gotowe produkty na grilla. Lidl ma ich bardzo szeroką gamę, znajdziecie np. szaszłyki z kaczką, białe kiełbaski czy pyszną kaszankę z wątróbką. Zapraszam!

WARZYWNE SZASZŁYKI

Składniki:

- pomidorki koktajlowe - 1 kg
- papryka żółta - 2 szt.
- papryka zielona - 2 szt.
- papryka czerwona - 2 szt.
- cukinia - 3 szt.
- cebula - 4 szt.
- pieprz cytrynowy
- suszone oregano
- sól
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w dużą kostkę (cukinię w plastry), wszystkich poza pomidorkami, je będziemy nabijać w całości. Drewniane patyczki lekko namaczamy w wodzie, dzięki czemu nie będą się na grillu palić. Następnie, kolejno nabijamy na nie warzywa. Wzór właściwie jest dowolny, w moim przypadku były to: żółta papryka, cukinia, pomidorek, czerwona papryka, cebula, zielona papryka, pomidorek, zielona papryka, cebula, czerwona papryka, pomidorek, cukinie, żółta papryka. Szaszłyki doprawiamy pieprzem cytrynowym, suszonym oregano, solą morską i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy z obu stron do momentu aż pomidorki pękną, a papryka i cebula się zrumienią. Nie chcemy, żeby warzywa były zupełnie miękkie, bo wtedy się rozpadną.



KASZANKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ

Składniki:

- kaszanka - 6 pętek (np. kaszanka z wątróbką dostępne w sklepach LIDL)
- cebula - 2 szt.
- jabłko - 2 szt.

Sposób przygotowania:

W tym przypadku przygotowanie jest naprawdę banalne :) Kaszanki nie musimy doprawiać w żaden sposób, zatem, układamy ją ładnie na tacce. Jabłka kroimy w ósemki, a cebulę w piórka. Kawałki jabłek układamy obok kaszanki. Całość posypujemy cebulą. Nie dodajemy nic więcej. Kiedy skórka jest chrupiąca i kaszanka zaczyna pękać, znaczy to, że jest gotowa. W tym samym czasie powinny zmięknąć jabłka i cebula.



KLASYCZNA KARKÓWKA Z GRILLA

Składniki:

- karkówka wieprzowa - 1 kg (np. karkówka w plastrach dostępna w sklepach LIDL)
- przyprawa do grilla klasyczna (np. przyprawa do grilla i szaszłyków Mikado dostępna w sklepach LIDL)
- czosnek - 8 ząbków
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kupując karkówkę w plastrach zaoszczędzimy sobie trochę pracy przy dzieleniu mięsa. Kupując jednak mięso w kawałku, musimy je pokroić w ok. 1,5 cm steki. Każdy plaster obijamy młotkiem do mięsa, muszą być cieńsze o połowę. Każdy kawałek solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie obficie posypujemy przyprawą. Czosnek obieramy i wyciskamy do naczynia z mięsem. Polewamy całość odrobiną oliwy i dokładnie mieszamy. Karkówkę odkładamy, żeby przeszła marynatą. Wystarczy już 30 min., jednak najlepiej będzie jeśli postoi minimum godzinę. Gotowe plastry grillujemy po 15 min. z każdej strony. Serwujemy np. z pieczonymi ziemniakami i wybranymi musztardami i sosami.



GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z POMIDORKAMI

Składniki:

- bakłażan - 2 szt.
- pomidorki koktajlowe - 250 g
- suszone oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- mozzarella (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obficie je solimy i odstawiamy na 10-15 min. Następnie dokładnie je płuczemy i suszymy. Dzięki temu zabiegowi zupełnie pozbywamy się goryczy. Na tacce układamy plastry bakłażana, między nimi gdzieniegdzie pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzem świeżo mielonym (lub np. ziołowym), suszonym oregano. Skrapiamy oliwą z oliwek. Jeżeli nie przeszkadzają Wam kalorie, możemy na każdym plastrze ułożyć kawałek mozzarelli, który ładnie się rozpuści podczas grillowania. Bakłażanom wystarczy 15 do 20 min. na bardzo rozgrzanym grillu.






































© All rights reserved