27 września 2018

Episode 248: Karolina Dziś Serwuje - Pierś z kurczaka na limonkowym puree z dyni

Pierś z kurczaka na limonkowym puree z dyni

I tak, jak obiecałam, dzielę się z Wami nowo poznanym, rewelacyjnym przepisem na pierś z kurczaka z dyniowym puree :) Przepis poznałam na niedawnych warsztatach z marką Zagrodowy. Cieszę się, że w Polsce co raz więcej się mówi i myśli o tym, co trafia na stoły w naszych domach. Od dawna jestem zwolennikiem serwowania mięsa, o którym wiemy coś więcej niż samą datę przydatności. Lubię jeść mięso, nie jadam go często, ale kiedy je jem, to właśnie staram się wybierać to dobrej jakości, najlepiej ekologiczne. Podobno osoby takie, jak ja, nazywają siebie flexitarianami, niech i tak będzie ;) Mam nadzieję, że nie tylko dla mnie, ale i dla Was, ma znaczenie sposób w jaki żyją i są traktowane zwierzęta, których mięso spożywamy i że my sami i nasze dzieci rozumieją i wiedzą, że to mięso w opakowaniu pochodzi od żywego stworzenia, któremu należy się szacunek.
A 'Zagrodowym' bardzo dziękuję za zaproszenie i świetne przepisy :)



Składniki:

- pierś kurczaka ze skórą (polecam Zagrodowy) - 2 szt.
- dynia piżmowa - 1 szt.
- cydr jabłkowy - 0,5 l
- limonka - 2 szt.
- masło - 100 g
- śmietanka 36% - 100 ml
- ocet jabłkowy/akacjowy/gruszkowy - 30 ml
- miód np. akacjowy - 1 - 2 łyżki
- nasiona kolendry - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- olej rzepakowy lub tłuszcz gęsi do smażenia - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Najlepiej zacząć od przygotowania dyni, gdyż potem piekarnik będzie nam potrzebny do upieczenia kurczaka.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Im mniejsza tym szybciej zmięknie w piekarniku.

Rozkładamy dynię na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z jednej limonki. Mieszamy całość, żeby mieć pewność, że dynia będzie dobrze doprawiona. Pieczemy w 180°C przez ok. 45 min. Dynia musi być miękka i złocista.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i doprawiamy: solą, pieprzem oraz zmieloną w moździerzu kolendrą. Niczym więcej.

Na patelni podgrzewamy olej lub gęsi smalec do wysokiej temperatury. Układamy piersi skórą do dołu i podsmażamy ok. 5 aż skóra będzie ładnie zrumieniona i chrupiąca. Potem przewracamy piersi i smażymy ok. 2 minuty z drugiej strony.

Układamy piersi na głębokiej blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Raz jeszcze doprawiamy obficie solą i pieprzem. Zalewamy cydrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 90°C. Pieczemy przez 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy nasze puree z upieczonej i wystudzonej dyni. Do tego potrzebujemy malaksera lub blendera.

Do dyni dodajemy masło, śmietankę, miód, ocet, sól, pieprz i sok z drugiej limonki. Wcześniej możemy limonkę otrzeć ze skórki i użyć jej później przy podawaniu dania. Miksujemy całość na gładką masę.

Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw. Tutaj musimy się zdać na nasz własny smak. Puree powinno być wyraziste i aromatyczne.

Upieczonego kurczaka serwujemy na gładkim puree. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy udekorować danie skórką z limonki i listkami kolendry.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz