30 maja 2018

Episode 238: Karolina Dziś Serwuje - Jogurtowy sorbet z mango i malin

Jogurtowy sorbet z mango i malin

W te upalne dni wielu z nas szuka ochłody na różne sposoby. Tak, wiem, ciężko jest się oprzeć pysznym lodom z lodziarni ;) Ale! Mam dla Was zdrowszą i równie smaczną alternatywę, którą można ekspresowo przygotować sobie w domu. Takie lody możecie przyrządzić z różnych owoców, jednak nie mogą zawierać zbyt dużo wody lub być zbyt twarde jak np. jabłka. Sprawdzą się banany, truskawki, jagody, maliny czy mango właśnie i inne miękkie owoce. Sorbet można serwować samodzielnie lub jako dodatek do ciepłego ciasta, przy którym pięknie się będzie rozpuszczać i tworzyć pyszny sosik.



Składniki:

- jogurt grecki - 1 duży kubek
- maliny - 100 g
- mango - 1 szt. (dojrzałe)
- syrop klonowy - 2 łyżki
- gorzka czekolada - 1/3 tabliczki

Sposób przygotowania:

Przy przygotowaniu sorbetu niezbędny będzie blender lub malakser, czyli sprzęt, który porządnie rozdrobni i zmiesza wszystkie elementy.

Mango obieramy i 'okrajamy' wokół pestki. Pestka mango w niczym nie przypomina pestki śliwek czy awokado, jest jakby częścią owocu, dlatego musicie się kierować wyczuciem i odcinać kawałki miąższu tuż przy twardych miejscach. Powinna Wam zostać spora pestka w kształcie dużego migdała. To tak jak w ananasie, pozbawiamy go twardego środka.

Maliny możecie umyć, chociaż tego nie polecam, bo się robi z nich mokra paćka. Tak, jak nie polecam mycia ziół, bo tracą aromat, to samo mam z malinami.

Do malaksera lub naczynia, w którym będziemy wszystko miksować, wkładamy jogurt grecki, maliny i kawałki mango. Wlewamy ok. 2 łyżki syropu klonowego. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie, dolewamy odrobinę więcej syropu.

Zamiast syropu można użyć miodu, ale syrop ma swój taki charakterystyczny karmelowy posmak, który jednak bardziej polecam.

Gotową masę przekładamy do pudełka plastikowego lub specjalnej foremki na lody i wkładamy do zamrażarki. Najlepiej zrobić je wieczorem i wyjąć następnego dnia, wtedy już całkiem się zamrożą, ale ogólnie wystarczy im 3 do 4 godzin.

Sorbet serwujemy w gałkach lub foremkach posypane startą gorzką czekoladą. Dekorujemy owocami i np. świeżą miętą.

© All rights reserved