Składniki:
- 3 duże pomidory malinowe
- krojone pomidory w puszce lub kartonie - 2 op.
- przecier pomidorowy w kartonie - 1 op.
- czosnek - 4 ząbki
- ostra papryczka chili lub pepperoni - 1 szt.
- oliwa z oliwek
- pół litra bulionu warzywnego
- cebula - 1 szt.
- świeża bazylia, oregano i tymianek
- sól, pieprz, cukier trzcinowy
- małe kulki mozzarelli lub plastry
- parmezan
Wskazówka: Kiedy mamy sezon pomidorowy, możemy nie używać pomidorów z puszki czy kartonu, użyjcie samych świeżych.
Sposób przygotowania:
Na dno dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek (może być czosnkowa). Kroimy cebulę, papryczkę chilli lub pepperoni, czosnek i świeże pomidory. Zaczynamy od podsmażenia cebuli, papryczki i czosnku, do momentu zeszklenia cebuli, a następnie dodajemy pokrojone pomidory. Posypujemy je dwoma łyżeczkami cukru trzcinowego. Kiedy pomidory zmiękną dodajemy te z puszki (lub kartonu, krojone) i mieszamy. W tym czasie kroimy zioła: bazylię, oregano i tymianek. Zioła dodajemy do reszty składników.
Następnie wlewamy 500 g przecieru pomidorowego (również z kartonu). Pozwalamy, aby wszystko razem się lekko poddusiło i kiedy troszkę odparuje, uzupełniamy zupę bulionem. Wlewamy go tyle, żeby wszystkie składniki były zanurzone. Gotujemy przez 10 min i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgotowujemy całość jeszcze 10/15 min. Potem odstawiamy zupę do ostygnięcia, a następnie miksujemy.
Podajemy zupę w miseczkach, na dnie których układamy dwie kuleczki lub dwa plastry mozzarelli. Na wierzchu posypujemy parmezanem oraz dekorujemy listkami bazylii.