28 sierpnia 2016

Episode 190: Karolina Dziś Serwuje - Keftedes/Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym

Keftedes

Korzystając z okazji, że w sklepach Lidl jest Tydzień Grecki (jeden z moich ulubionych, obok włoskiego, azjatyckiego i francuskiego) zaopatrzyłam się w świetne greckie produkty. To one właśnie zainspirowały mnie do wypróbowania przepisu na to danie. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy, zamiast tradycyjnego mięsa wołowo-wieprzowego, użyłam równie smacznej piersi z indyka. Keftedes to jedno z podstawowych greckich przepisów. Są to pulpeciki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie pomidorowym, dzięki czemu są naprawdę soczyste. Naprawdę warto spróbować :)



Składniki:

- pierś z indyka - 1 kg
- cebula - 2 szt.
- cebula dymka - 4 szt.
- pomidory pelati - 400 g (1 puszka)
- koncentrat pomidorowy - 80 g
- chleb orkiszowy - 4 pajdy
- ser sałatkowy typu greckiego - 150 g
- oliwki zielone - 160 g
- natka pietruszki - 1 pęczek
- koniak - 6 łyżek
- żółtko jajka - 1 szt.
- mleko - 1/2 szkl.
- woda - 1 szkl.
- oliwa z oliwek - ok. 4 łyżki
- olej do podsmażenia pulpecików
- cynamon mielony - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Aby nasze keftedes były naprawdę dobrej jakości polecam zmielenie mięsa własnoręcznie, a nie kupowanie gotowego mięsa mielonego. Dodatkowo, będziemy potrzebować dobrego siekacza, czyli malaksera.
Wszystkie cebule kroimy w ćwiartki. Przekładamy do malaksera, dodajemy 2/3 natki pietruszki. Siekamy drobno.
W dużym garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy oliwę. Połowę zawartości malaksera podsmażamy. Następnie dodajemy nasze pomidory z puszki, nie krojone, oraz koncentrat pomidorowy. Pomidory same się rozpadną, dlatego nie potrzebujemy tych pokrojonych od razu. Mieszamy drewnianą łyżką, pilnując, żeby nic się nie przypaliło. Dodajemy 2 łyżki koniaku. Zmniejszamy ogień. Dodajemy szklankę wody. Dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Gotowy sos odstawiamy.
Kroimy cztery pajdy chleba. Odkrawamy skórkę. Miąższ kruszymy do miseczki i zalewamy mlekiem. Do pozostałej cebuli z pietruszką dodajemy oliwki, pokruszony ser grecki, namoczony miąższ chleba oraz 4 łyżki koniaku. Miksujemy na lekko grudkowatą masę.
Taką mieszankę przekładamy do zmielonego mięsa. Dodajemy żółtko, łyżeczkę cynamonu oraz ok. 3 porządne szczypty soli i dużo świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy olej. Ręce smarujemy oliwą i lepimy pulpeciki. Podsmażamy je z obu stron, do zrumienienia i od razu przekładamy do garnka z naszym sosem pomidorowym.
Kiedy wszystkie pulpeciki znajdą się w garnku, podgrzewamy całość na niedużym ogniu przez 10 min.
Keftedes serwujemy w głębokim talerzu, polane sosem i udekorowane natką pietruszki.
© All rights reserved