12 maja 2015

Episode 120: Karolina Dziś Serwuje - Deser truskawkowy z mascarpone i bitą śmietaną

Deser truskawkowy z mascarpone i bitą śmietaną

Rzadko mam ochotę na desery, przeważnie wybieram wytrawne smaki. Jednak, kiedy już się na nie decyduję, lubię, kiedy są naprawdę smaczne. W tym deserze nie zabraknie słodyczy, ale dodanie do niego świeżych truskawek i odrobiny gorzkiej czekolady, odrobinę tą słodycz niweluje. Deser to zwieńczenie posiłku i jeśli jest dobrze zrobiony, pozostawia bardzo przyjemne wrażenie zadowolenia i sytości. Pozwólcie zatem sobie na chwilę rozkoszy z moim truskawkowym kremowym deserem.



Składniki:

- serek mascarpone - 250 g
- jaja - 2 szt.
- cukier brązowy/trzcinowy - 1/4 szkl.
- cukier puder - 1 łyżeczka
- truskawki - 250 g
- śmietanka 30% -  2 kubeczki
- gorzka czekolada - 2 kostki
- herbatniki maślane - 100 g

Sposób przygotowania:

Do podania tego pysznego deseru, potrzebujemy wysokich szklanek lub eleganckich słoiczków.
Na początek, kruszymy herbatniki. Możemy to zrobić ręcznie, ewentualnie za pomocą malaksera, wtedy będą jak gruby piasek, co mi osobiście odpowiada. Jeżeli chcecie, aby były bardziej zwarte, możecie je połączyć z twardym masłem, jednak nie jest to konieczne.
Teraz przygotowujemy naszą masę bazową. Jest bardzo podobna do masy na tiramisu, jednak proporcje się różnią. Przygotowujemy sobie dwie miski. Rozdzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy. Do masy żółtkowej, ciągle miksując, dodajemy ser mascarpone. Obok ubijamy białka. Pamiętajcie o dodaniu szczypty soli do białek. Przekładamy białka do żółtek z mascarpone i mieszamy, najlepiej łopatka lub drewnianą łyżką. Teraz ubijamy jeden kubeczek śmietanki 30%, a następnie łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami. Czasami zdarza się, że śmietanka nam się zważy, dzieje się tak jeżeli ubijamy ją zbyt długo na bardzo wysokich obrotach. Przyznam, że wbrew pozorom nie jest to takiej proste i trzeba mieć dużo wyczucia. Jeżeli macie obawy, użyjcie do tego tzw. śmietanofixu lub podobnego składnika. Natomiast, zdecydowanie nie polecam kupowania śmietany w spray'u, jest to bardzo chemiczny i niezdrowy produkt.
Teraz zajmiemy się truskawkami. Należy je dobrze umyć, pozbawić szypułek oraz przekroić na pół.
Na koniec ubijamy drugi kubeczek śmietanki, tym razem do dekoracji.
W szklankach układamy warstwy: pokruszone herbatniki, masa z mascarpone, do tego kawałki truskawek, a na to porcja ubitej śmietany. Wierzch deseru posypujemy tartą gorzką czekoladą. Najlepiej jeśli deser postoi jakiś czas w lodówce, ale jeśli nie możecie się powstrzymać, można go pałaszować od razu.
                                                                                                                                    © All rights reserved