11 lutego 2016

Episode 167: Karolina Dziś Serwuje - Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

I oto kolejne danie w stylu azjatyckim :) Warto wiedzieć, że sam makaron ryżowy jest lekkostrawny i zdrowy. To produkt bezglutenowy, bez sztucznych barwników czy konserwantów. Jest lekki, gdyż właściwie nie zawiera tłuszczu, ale za to ma w swoim składnie węglowodany złożone, które dostarczają nam energii i uczucia sytości przez długi czas. Zawiera  też cenne składniki odżywcze w postaci witamin z grupy B, manganu, selenu i magnezu. Mówi się o nim „makaron długiego życia”.  Im dłuższy tym lepszy, gdyż symbolizuje pomyślność i długie życie. Dlatego zjada się go w całości i za nic nie można go łamać czy kroić, by w ten sposób nie przekreślić swojej szansy na szczęście i zdrowie. Nie trzeba chyba dodawać, że w połączeniu z warzywami i przyprawami, to istna bomba witaminowa. Na talerzu z moim daniem, nie znajdziecie nic nie zdrowego :) Pamiętajcie, że póki trwa tydzień azjatycki w LIDL, macie swobodny dostęp do niemal wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania tego dania.



Składniki:

- makaron ryżowy wstążki - 200 g
- pierś kurczaka - 500 g
- cukinia - 2 szt.
- marchewka - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- imbir świeży - 2 cm
- grzyby mun suszone - 25 g
- czarny sezam - 1 łyżka (np. Vitasia, LIDL)
- sos sojowy - 2 łyżki (np. Vitasia, LIDL)
- przyprawa chińska 5 smaków - 1 łyżeczka
- czerwona papryka suszona - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
- olej - 2 łyżki (np. olej do woka Vitasia, LIDL)
- szczypiorek (do podawania)
- kolendra świeża (do podawania)
- olej sezamowy (opcjonalnie) (np. Vitasia, LIDL)

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniemy smażenie, musimy przygotować sobie wszystkie składniki.  Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłustych części i kroimy w kostkę. Cukinię i marchewkę dokładnie myjemy (marchew obieramy) i za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na wstążki. Cebulę siekamy drobno. Imbir kroimy w słupki. Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy na kilka minut, a następnie siekamy.
Na patelnię wlewamy olej do smażenia, wrzucamy cebulę i pozwalamy jej się zeszklić. Następnie dodajemy kurczaka, którego doprawiamy przyprawą 5 smaków, czerwoną papryką, dwiema szczyptami soli i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy kurczaka przez 5 min. Potem dodajemy nasze pokrojone warzywa - cukinię, marchew, oraz imbir. Przykrywamy patelnię i czekamy aż warzywa zmiękną, a następnie dodajemy grzyby mun i wlewamy sos sojowy oraz posypujemy całość czarnym sezamem. Dusimy przez jakiś czas. Makaron przygotowujemy według wskazań na opakowaniu i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy. Jeżeli lubicie więcej sosu na makaronie, możecie dodać jeszcze sosu sojowego i oleju sezamowego (do smaku). Danie serwujemy ze świeżą kolendrą i posiekanym szczypiorkiem. Do picia podczas posiłku, polecam wodę kokosową, która jest teraz dostępna w sklepach LIDL. Jest pyszna :)
© All rights reserved