25 stycznia 2017

Episode 201: Karolina Dziś Serwuje - Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Dzisiaj chcę Wam pokazać, że tradycyjna polska kuchnia może być równie ekscytująca co ta nowoczesna. Od dziecka kocham placki ziemniaczane mojej mamy, lepszych zwyczajnie nie ma ;) I chociaż wydaje się to proste i banalne danie, może nawet już niemodne, to zapewniam Was, że proste przepisy często są najlepsze. Aby nie było tak zupełnie zwyczajnie, moje placki starłam na tarce o grubych oczkach i zamiast tradycyjnych dodatków takich, jak cukier lub śmietana, podałam sos na bazie jogurtu naturalnego. Mam nadzieję, że moja wersja placków spodoba Wam się na tyle, że chętnie wrócicie do tego przepisu :)



Składniki:

- ziemniaki - 1 kg
- jaja - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- sól - 1 płaska łyżeczka
- mąka pszenna - 1 łyżka
- olej rzepakowy - do smażenia

SOS

- jogurt naturalny - 1 duży kubek
- czosnek - 1 ząbek
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. W dzisiejszych czasach, możemy sobie tą pracę ułatwić korzystając z pomocy siekacza/malaksera z odpowiednią końcówką. Starte kartofle odstawiamy do miski, dociskamy np. dużą pokrywką lub talerzem i czekamy aż puszczą sok. Trwa to do 30 min.
W tym czasie możemy przygotować nasz sos. Do jogurtu wyciskamy jeden ząbek czosnku, dodajemy posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wracamy do ziemniaków. Odlewamy z nich powstałą wodę. Cebulę obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki łączymy z cebulą, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól. Mieszamy dokładnie.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, grubość ok. 0,5 cm. Placki ziemniaczane mają to do siebie, że lubią 'pić' tłuszcz, dlatego przygotujcie sobie półmisek pokryty ręcznikami papierowymi, żeby wchłonęły one nadmiar tłuszczu.
Łyżką wykładamy na patelnię naszą masę. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Dobrze jest spróbować pierwszą partię placków, żeby sprawdzić, czy np. nie brakuje soli.
Dzięki temu, że ziemniaki były tarte na grubych oczkach, nasze placki są bardziej chrupiące i mają zabawny kształt. Myślę, że spodoba się to zwłaszcza dzieciom.
Gotowe placki serwujemy z sosem jogurtowym i dekorujemy szczypiorkiem.
© All rights reserved