31 października 2012

Episode 37: Karolina Dziś Serwuje - Omlet z rukolą, kaparami i serem gorgonzola

Omlet z rukolą, kaparami i serem gorgonzola


Teraz zaglądamy do kuchni francuskiej, która również ma w zanadrzu wiele pysznych dań. Omlety można podawać na różne sposoby, na słodko i na słono. Ja osobiście wolę drugą opcję jeśli chodzi o omlety, natomiast zdecydowanie na słodko wolę naleśniki. Fajne jest też to, że do omletu można dodać właściwie wszystko co lubimy, ja zaprezentuję Wam 'zieloną' wersję. Jest to dobry posiłek zarówno na śniadanie, jak i na obiad.




Składniki:

OMLET (1 szt.)
- jajka - 2 szt.
- woda - 1 łyżka
- sól, pieprz
- masło - 1 łyżka

DODATKI
- zielone pesto
- rukola
- kiełki
- kapary
- ser gorgonzola
- szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy 1 łyżkę wody oraz szczyptę soli i pieprzu. Dalej roztrzepujemy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (może trochę mniej, zależy od patelni). Kiedy się rozgrzeje, wlewamy jajka. Czekamy aż się zetną i przewracamy omlet na drugą stronę. Przydaje się do tego specjalna podłużna łopatka. 

Usmażony omlet wykładamy na talerz. Jedną połowę smarujemy zielonym pesto. Na to wykładamy sporo rukoli. Następnie układamy ser gorgonzola. Wszystko posypujemy kaparami, kiełkami i szczypiorkiem. 

Całość raz jeszcze przekładamy na patelnię i delikatnie podsmażamy, aż ser w środku trochę się rozpuści. Taki omlet jest już gotowy do podania.