23 marca 2015

Episode 114: Karolina Dziś Serwuje - Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Jeśli pod koniec tygodnia zostanie Wam kilka już mocno dojrzałych bananów, nie ważcie się ich wyrzucić! Po prostu upieczcie pyszny bananowy chlebek :) Banany są bardzo zdrowe, bogate w potas, który wspomaga nasze serca i nie dajcie wiary temu, że są tuczące... Prawda jest taka, że wszystko w nadmiarze tuczy...



Składniki:

- banany - 3 szt.
- orzeszki ziemne niesolone- 1 garść
- mąka pszenna - 210 g
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- szczypta soli
- cynamon - 1 łyżeczka
- masło - 150 g
- cukier trzcinowy - 150 g
- jajka - 2 szt.
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Wszystko razem mieszamy, a następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło i łączymy je z pozostałymi składnikami. Mąkę mieszamy z sodą, solą i cynamonem i przesypujemy do masy. Mieszamy za pomocą widelca i kiedy masa staje się jednolita, dodajemy do niej, posiekane lub nie, orzeszki ziemne. Ciasto przekładamy do wąskiej formy (keksówki). Może być metalowa lub silikonowa, w przypadku tej pierwszej, należy ją wysmarować tłuszczem. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po 30 min. przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez kolejne pół godziny. Jeśli nie macie pewności, czy ciasto jest już gotowe, użyjcie sprawdzonego patyczka, jeśli jest suchy po wyjęciu z ciasta, to znaczy, że jest ono gotowe.
                                                                                                                                  © All rights reserved