22 września 2017

Episode 217: Karolina Dziś Serwuje - Grzybowy krupnik z płachetkami i kurkami

Grzybowy krupnik z płachetkami i kurkami

W sezonie grzybowym warto zmodyfikować tradycyjne przepisy i 'podrasować' je swoimi zbiorami :) Jestem ogromnym fanem grzybów! Grzybobranie, to nie tylko frajda i zaopatrywanie spiżarni, ale też bardzo przyjemna rekreacja. Każdy zdrowy, jadalny grzyb, to dla mnie nagroda. Nie jestem wybredna, nie zbieram tylko prawdziwków, które są oczywiście cudowne ;) Uwielbiam też maślaki (choć ciężko się je czyści ;)), sitaki, twardziaki, koźlaki, piękne czerwone osaki, aksamitne zajączki, kurki, panienki, podgrzybki, pieczarki, kanie czy właśnie płachetki. To moi rodzice nauczyli mnie rozpoznawać grzyby, bo to z nimi od dziecka chodziłam zbierać je w okolicznych lasach. Kiedyś zbieraliśmy też inne blaszkowe grzyby, nie tylko kurki czy płachetki, ale odkąd w mediach zaistniała kampania strachu przed grzybami trującymi, zrezygnowaliśmy z wielu gatunków, a szkoda. Zapewne nie każdy z Was kojarzy płachetki, te akurat grzyby nauczyli nas zbierać ciocia i wujek, którzy też są znakomitymi grzybiarzami. Płachetka zwyczajna, to grzyb blaszkowy, który jest świetny do marynowania, zwłaszcza młode okazy. Charakteryzują je połyskujące liliowo-srebrzyste kapelusze, często 'oszronione'. Większe okazy nadają się właśnie do zup czy barszczy. Stąd powstał nasz pomysł na dodanie ich do krupniku. A też, tym razem zamiast kaszy perłowej, użyłyśmy z mamą kaszy pęczak, tak, dla urozmaicenia.



Składniki:

- porcja rosołowa z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 400 g
- marchew - 3 szt.
- ziemniaki - 4 - 5 szt.
- seler korzeń - 1/4 szt.
- cebula - 1/2 szt. (opcjonalnie)
- kasza pęczak - 1 szkl.
- grzyby świeże np. kurki i płachetki - ok. 250 g
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - ok. 5 ziaren
- pieprz ziarnisty czarny - ok. 5 ziaren
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania: 

Porcję rosołową lub żeberka, jeśli to na nich robimy krupnik, zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy. Kiedy na wodzie zaczną się pojawiać szumowiny zbieramy je łyżką cedzakową. W między czasie obieramy marchewki i ziemniaki i kroimy je w kostkę. Obieramy też seler, ale pozostawiamy go w kawałku. Do gotującego się wywaru, już bez szumowin, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu, a po chwili kaszę pęczak. Solimy 1/2 łyżki. Aby wywar nabrał koloru i ciekawszego smaku, możemy dodać do niego opalaną połówkę cebuli. Jeśli nie macie palników gazowych, przypalić cebulę można na suchej patelni. Gotujemy przez około 10 minut i wrzucamy do garnka marchew, selera i ziemniaki, a także porządnie oczyszczone grzyby. Pozwalamy warzywom i grzybom się ugotować i oddać swój smak, nawet przez 20 - 30 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

© All rights reserved