10 lipca 2013

Episode 65: Karolina Dziś Serwuje - Zupa krem z buraków i jabłek z botwiną i grzankami

Zupa krem z buraków i jabłek z botwiną i grzankami

Buraki to samo zdrowie! Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, buraki zawierają wiele makro- i mikroelementów, mają dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. A co ciekawsze, czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe. To chyba wystarczająco dużo powodów do ugotowania tej zupy :) Poza tym, oczywiście, że jest pyszna....



Składniki:

- buraki - 5 sztuk
- jabłka - 2 sztuki
- bulion wołowy - 1 kostka
- bulion warzywny - 1 kostka
- ziele angielskie i liść laurowy
- cebula - 2 sztuki
- ocet winny czerwony
- sól, pieprz, cukier
- botwina
- bagietka
- masło
- czosnek
- olej

Sposób przygotowania:

Na początek musimy pokroić buraki, jabłka i cebulę. Buraki i jabłka w kostkę, a cebulę dowolnie. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo buraki bardzo szybko zabarwią Wam ręce. Następnie na odrobinie oleju podsmażamy cebulę. Możecie to zrobić już w garnku lub wcześniej na patelni. Dodajemy do niej jabłka, a potem buraki. Podczas smażenia dolewamy łyżki octu winnego, pół łyżeczki cukru, szczyptę soli i pieprzu. Wrzucamy kilka liści laurowych i tyle samo kulek ziela angielskiego. Podsmażamy całość przez 10 do 15 mit, tak żeby składniki zmiękły i przeszły przyprawami. Następnie zalewamy rozrobionym bulionem wołowym i warzywnym: 2,5 l, i pozwalamy się składnikom gotować przez minimum godzinę. Kiedy mamy pewność, że buraki zmiękły, wyławiamy z zupy liście laurowe i ziele angielskie i blendujemy zupę. Powinna mieć konsystencję płynnego purée buraczanego. Po zmiksowaniu jeszcze raz próbujemy zupę i dosmaczamy. Zupa powinna być słodko-kwaśna. Podajemy ją z grzankami, które wcześniej przygotowujemy z bagietki i masła czosnkowego (mieszamy razem: dwie łyżki masła, 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, zioła prowansalskie) oraz ze świeżą botwiną. Wygląda to pięknie.