9 stycznia 2017

Episode 199: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z kukurydzy i fasolki szparagowej z pietruszkowym pesto

Sałatka z kukurydzy i fasolki szparagowej z pietruszkowym pesto

Uwielbiam sałatki. Uważam, że jest to niezastąpione danie na każdym przyjęciu. Często dobra sałatka zastępuje mi cały posiłek. Tym bardziej nie wyobrażam sobie karnawału bez nowego przepisu, nowych połączeń smakowych :) Ta sałatka, oprócz bardzo ciekawego smaku, zaskakuje też pięknymi kolorami, zwłaszcza piękną złocistą kukurydzą w towarzystwie zielonej fasolki.



Składniki:

- kukurydza w puszce - 2 x 400g (polecam kukurydzę Bonduelle)
- fasolka szparagowa cięta - 450 g
- ser feta - ok. 250 g
- pieczarki marynowane w occie - ok. 500 g
- papryka czerwona - 2 szt.
- masło - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki

PESTO PIETRUSZKOWE

- natka pietruszki - 1 pęczek (możecie tez użyć pęczka bazylii)
- sok z cytryny - 5 łyżek
- oliwa z oliwek - 5 łyżek
- pestki słonecznika - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Kukurydzę odcedzamy, fasolkę oczyszczamy, myjemy i suszymy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy kukurydzę i fasolkę. Nie zaszkodzi, jeśli kukurydza lekko się zrumieni. Gotowe warzywa przekładamy do miski i pozwalamy wystygnąć.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Pieczarki wykładamy ze słoika, malutkie zostawiamy w całości, a te większe kroimy na pół. Paprykę i ser feta kroimy w kostkę.
W malakserze miksujemy razem natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, pestki słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Ważne, żeby sos był bardziej zmielony niż tradycyjne pesto, no i oczywiście nie dodajemy sera. Wszystkie składniki mieszamy razem z naszym dressingiem i przekładamy do ładnej salaterki.
© All rights reserved