28 listopada 2015

Episode 150: Karolina Dziś Serwuje - Crostini z makrelą w sosie pomidorowym

Crostini z makrelą w sosie pomidorowym

Podjęłam niedawno wyzwanie, wraz z firmą Graal, która jest największym producentem konserw rybnych w Polsce, polegające na zmianie podejścia do tego typu produktów. Przekonam Was, za pomocą moich przepisów, że dania z konserw również mogą być wykwintne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Wysoka jakość produktów firmy Graal, którą osobiście sprawdziłam, pozwala mi z czystym sumieniem je Wam polecać. Na początek proponuję coś prostego, ale jakże zaskakującego - crostini. Crostini, to włoska przystawka, na którą składa się mała grzanka oraz dodatki. Nazwa oznacza dosłownie w liczbie mnogiej 'małe chrupki', a od bruschetty różnią się przede wszystkim rozmiarem właśnie, są znacznie mniejsze. #RybyProstoZMorza #KarolinaDziśSerwuje #RybkaWPuszce



Składniki:

- filety z makreli w sosie pomidorowym - 2 op. po 170g (firmy GRAAL)
- serek biały naturalny do smarowania - 1 op.
- pieprz zielony marynowany - 1 łyżka
- kapary - 2 łyżki
- cebula szalotka - 2 szt.
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- koperek świeży
- pieczywo podłużne (np. bagietka) - 1 szt.

Sposób przygotowania:

Wybrane pieczywo kroimy na niezbyt grube kromki, skrapiamy każdy oliwą z oliwek i grillujemy w piekarniku lub na patelni, przez 10 do 15 min. Otwieramy nasze makrele i przekładamy je do miski wraz z sosem. Dodajemy do nich łyżkę zielonego pieprzu, dwie łyżki kaparów oraz drobno posiekaną szalotkę.  Doprawiamy szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy delikatnie, żeby kawałki ryby za bardzo się nie rozpadły. Gotowe grzanki smarujemy serkiem naturalnym. Na każdą taką grzankę nakładamy porcję makreli z dodatkami i ozdabiamy świeżym koperkiem.
© All rights reserved