26 listopada 2015

Episode 149: Karolina Dziś Serwuje - Babeczki z burakami

Babeczki z burakami

Babeczek a babeczek u mnie ostatnio na blogu ;) Ale co zrobić, kiedy jest ich tak wiele i są takie pyszne. Moje ostatnie odkrycie to babeczki z burakami. Niesamowite, jak to warzywo świetnie sprawdza się w deserach. Jedzenie wypieków z warzywami wydaje się dużo bardziej uzasadnione niż jedzenie zwykłych słodyczy, nieprawdaż? ;)



Składniki:

- buraki - 2 szt.
- mąka pszenna - 150 g
- cukier trzcinowy - 150 g
- kakao - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- przyprawa do piernika - 1 łyżka
- sól - szczypta
- olej winogronowy - 150 ml
- jajka - 3 szt.
- ocet z wina czerwonego - 1 łyżka
- polewa z czekolady deserowej (np. Dr. Oetker)
- lukier niebieski (np. Dr. Oetker)
- dowolne ozdoby cukiernicze

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem octu winnego. Dzięki temu, nasze buraki nie stracą koloru. W jednym naczyniu łączymy ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Ugotowane buraki miksujemy za pomocą blendera lub malaksera dolewając olej winogronowy, a następnie dodajemy jajka. Suche składniki przekładamy do buraków i mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, a piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Babeczki pieczemy przez 25 min. W tym czasie przygotowujemy polewę oraz lukier. Kiedy ciastka ostygną, dekorujemy je najpierw polewa, a następnie niebieskim lukrem i posypujemy ozdobami cukierniczymi. Oczywiście dekorowanie lukrem nie jest konieczne, ale ja lubię jego walory estetyczne.
© All rights reserved