9 marca 2016

Episode 172: Karolina Dziś Serwuje - Wege-Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Wege-Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Przepis na Wege-Burgery w takiej postaci poznałam podczas warsztatów z  Gotuj z E.Wedel. Burgery smakowały wybornie w specjalnie upieczonych na tę okazję bułeczkach z kakaem od Wedla prosto z Ghany, posypanych wedlowskimi sezamkami i samym sezamem. Były tak smaczne, że zdecydowałam się przekazać ten przepis dalej, moim czytelnikom :) Burgery są wegetariańskie, nie wegańskie, gdyż używamy tutaj mleka, masła czy jajek. Przepis odrobinę z modyfikowałam, ale bez szkody dla smaku, a wręcz przeciwnie ;) Zapraszam!



Składniki:

BUŁECZKI KAKAOWE

- kakao z Ghany E.Wedel - 40 g
- mąka pszenna - 500 g
- sól - 1 łyżeczka
- mleko - 250 ml
- cukier - 1,5 łyżeczki
- drożdże - 50 g
- jajko - 1 szt.
- masło - 50 g
- sezamki E. Wedel AHA!
- sezam jasny i/lub czarny

BURGERY

- buraki - 3 szt. (ugotowane)
- marchew - 3 szt.
- cebula - 1 szt.
- korzeń imbiru - 2 cm
- natka kolendry - 1 pęczek
- kakao z Ghany E. Wedel - 10 g
- kasza jaglana - 200 g
- sól, pieprz -do smaku
- sok i skórka z limonki - z 1 szt.
- sos sojowy - do smaku
- mąka pszenna
- jajka - 1 szt.
- masło i oliwa z oliwek - opcjonalnie

DODATKI

- sałata rzymska
- ogórki konserwowe
- pomidory świeże
- cebula czerwona
- ketchup
- majonez
- musztarda

Sposób przygotowania:

Najpierw pieczemy nasze bułki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Drożdże mieszamy z podgrzanym mlekiem i cukrem. Kakao, mąkę i sól przesiewamy i łączymy stopniowo z masłem oraz drożdżami. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na maks. 30 min. Po tym czasie, dzielimy ciasto na kulki (waga mniej więcej 80 g), które układamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem. Aby bułeczki były równe, możemy użyć wyciętego z papieru okręgu lub zwykłego kuchennego ringu. Posypujemy je pokruszonymi sezamkami oraz sezamem. Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia pod ściereczką. Pieczemy je w 180/200°C przez 15 do 20 minut.

Teraz możemy przygotować nasze burgery. Buraki gotujemy lub pieczemy zawinięte w sreberka do miękkości. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy według wskazań na opakowaniu. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, tak samo postępujemy z burakami. W misce mieszamy ze sobą buraki, marchew, podsmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną, tarty imbir, posiekaną kolendrę, kakao, sok i skórkę z limonki, sos sojowy oraz przyprawy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wbijamy 1 jajko oraz wsypujemy 2 łyżki mąki (może być więcej, jeśli chcemy, żeby masa była bardziej zwarta). Teraz mamy dwa wyjścia, burgery możemy usmażyć na maśle połączonym z oliwą (po 4 min. z każdej strony) lub upiec w piekarniku (180°C, po 10 min. z każdej strony). Jeśli chodzi o ich formowanie, używamy do tego tego samego krążka, którym wymierzaliśmy obwód bułeczek.

Upieczone bułeczki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy wybranym produktem (majonez, ketchup, musztarda). Na dolnej części układamy sałatę, na nią plastry ogórków konserwowych, na to nasz burger, na nim kładziemy plaster pomidora oraz kilka krążków czerwonej cebuli. Przykrywamy górną częścią bułeczki, przebijamy patyczkiem i gotowe. Serwujemy od razu.