13 stycznia 2015

Episode 108: Karolina Dziś Serwuje: Skrzydełka kurczaka z pikantnym musem z mango i sałatką

Skrzydełka kurczaka z pikantnym musem z mango i sałatką

Kochani! Życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Realizujcie z sukcesem swoje postanowienia i nie zaniedbujcie Waszego podniebienia :)

Jako pierwszy nowy przepis w tym roku, proponuję Wam świetny sposób na skrzydełka z kurczaka. Danie idealnie sprawdza się jako obiad czy kolacja, a nawet przekąska dla gości na przyjęciu. Dodatkowo, jeśli nie przepadacie za kurczakiem, tej samej marynaty możecie użyć np. do łososia.



Składniki:

SKRZYDEŁKA

- skrzydełka – 1 kg
- miód - 4 łyżki
- sos sojowy jasny - 2 łyżki
- olej słonecznikowy - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki, wyciśnięte
- papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
- estragon suszony - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz - 1/2 łyżeczki

SAŁATKA

- mieszanka sałat  np. sałata lodowa, radicchio, karbowana
- seler naciowy - 2 łodygi
- marchewka - 1 szt.
- papryka zielona - 1 szt.
- sezam - 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- kurkuma

PIKANTNY DIP Z MANGO

- świeże mango - 1 szt.
- świeże chilli lub habanero - 1 szt.
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz
- miód - do smaku, przeważnie 1 lub 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Nasze przygotowanie musimy zacząć od zamarynowania skrzydełek. Podane wyżej składniki, czyli miód, sos sojowy, olej, czosnek i przyprawy, mieszamy ze sobą, a następnie obtaczamy w nich mięso. Najlepiej robić to w misce. Skrzydełka przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na minimum 30 min. W tym czasie przygotowujemy sałatkę i dip.
Zacznijmy od dipu. Mango kroimy tak, żeby pozbyć się twardej części ze środka i przekładamy do malaksera. Jeśli nie posiadacie malaksera, użyjcie miski i ręcznego blendera. Bez tych przyrządów ciężko będzie Wam przygotować aksamitny dip. Świeżą papryczkę kroimy w krążki. Do wyboru pozostawiam Wam kwestię pestek, jeśli lubicie bardzo pikantne potrawy, nie wycinajcie ich, jeśli lubicie lekko pikantne, wycinamy pestki. Do mango i chilli wyciskamy sok z całej limonki, dodajemy szczyptę pieprzu i soli oraz miód. Wszystko miksujemy, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Pamiętamy też, żeby w międzyczasie nastawić i nagrzać piekarnik. Ustawiamy go na 200 stopni oraz włączamy opcję grilla z termoobiegiem, jeśli takiej nie macie może być też dolna i górna grzałka lub zwykły termoobieg, efekt będzie podobny, może mniej tylko skórka wyjdzie mniej chrupiąca.
Teraz przygotowujemy sałatkę. Umytą mieszankę sałat przekładamy do miski. Kroimy seler naciowy wzdłuż łodygi w 0,5 cm kawałki. Paprykę zieloną pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie paseczki, a za pomocą obieraczki z marchewki wykrawamy wstążki. Do dressingu potrzebujemy oliwy, 1/4 szklanki, sok z połowy cytryny, szczypta soli, pieprzu i kurkumy. Polewamy nim warzywa i mieszamy, a na koniec posypujemy sezamem.
Skrzydełka pieczemy przez 50 do 60 min. w 200 stopniach. Podajemy na dużym talerzy z dipem z mango i sałatką.
                                                                                                                              © All rights reserved