15 lipca 2012

Episode 9: Karolina Dziś Serwuje - Spaghetti z grzybami

Ciemny makaron spaghetti z grzybami

Podzielę się z Wami propozycją na bardzo smaczne i niepowtarzalne jesienne danie, czyli makaron z grzybami. Przygotowanie jest niebywale łatwe, a efekt końcowy powalający. Korzystajcie z tego przepisu zwłaszcza w sezonie grzybowym, kiedy mamy ich różnorodność w sklepach. Danie jest niezastąpione w chłodne jesienne wieczory. Zdecydowanie polecam.



Składniki:

- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- grzyby (ja użyłam kurek, brązowych pieczarek i suszonych podgrzybków)
- śmietana 18% - 400 g
- cebula - 1 duża
- czosnek - kilka ząbków
- masło - 50 g
- sól, pieprz
- tymianek
- majeranek
- parmezan

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naszych grzybów. Suszone namaczamy w ciepłej wodzie (trwa to raczej krótko), a świeże dokładnie myjemy i płuczemy po kilka razy, żeby pozbyć się leśnych pozostałości. Zwłaszcza dotyczy to kurek, jeżeli właśnie ich użyjecie. W przypadku kurek, nie trzeba ich kroić, może tylko kilka największych, podobnie suszone podgrzybki pokroiłam tak na oko. Natomiast brązowe pieczarki kroimy w plasterki. Nastawiamy garnek z wodą, żeby ugotować makaron. Gdy woda się gotuje, kroimy drobno cebulę i  trzy może cztery ząbki czosnku. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę i czosnek. Czekamy aż cebula się zeszkli i wtedy wrzucamy grzyby. Podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie woda powinna się już zagotować, więc wrzucamy do niej makaron i pół łyżki soli. Połowa standardowego opakowania spaghetti zdecydowanie wystarczy na dwie lub trzy osoby. Makaron gotujemy al dente, czyli nie więcej niż 11 min. Teraz doprawiamy grzyby. Wystarczy nam do tego sól (dwie szczypty), świeżo mielony pieprz (na oko) oraz zioła: tymianek i majeranek (wedle uznania). Do mieszania grzybów dobrze jest używać drewnianej łyżki. Po odpowiednim czasie do smażących się grzybów i cebulki dodajemy śmietanę 18%. Używamy albo jednego dużego kubka albo dwóch mniejszych. Po dodaniu śmietany powstaje nam już aromatyczny sos, który musi się jeszcze poddusić na patelni przez 10 do 15 min. Makaron odlewamy i układamy na talerzu. Polewamy go obficie naszym pysznym sosem grzybowym i posypujemy startym parmezanem. Do dekoracji użyłam czerwonej bazylii.