15 lipca 2012

Episode 9: Karolina Dziś Serwuje - Spaghetti z grzybami

Ciemny makaron spaghetti z grzybami

Podzielę się z Wami propozycją na bardzo smaczne i niepowtarzalne jesienne danie, czyli makaron z grzybami. Przygotowanie jest niebywale łatwe, a efekt końcowy powalający. Korzystajcie z tego przepisu zwłaszcza w sezonie grzybowym, kiedy mamy ich różnorodność w sklepach. Danie jest niezastąpione w chłodne jesienne wieczory. Zdecydowanie polecam.



Składniki:

- makaron spaghetti pełnoziarnisty - 1 op.
- grzyby (ja użyłam kurek, brązowych pieczarek i suszonych podgrzybków) - ok. 500 g
- śmietana 18% - 400 g
- cebula - 1 duża
- czosnek - kilka ząbków
- masło - 50 g
- sól, pieprz
- tymianek
- majeranek
- parmezan

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naszych grzybów. Suszone namaczamy w ciepłej wodzie (trwa to raczej krótko), a świeże dokładnie myjemy i płuczemy po kilka razy, żeby pozbyć się leśnych pozostałości. Zwłaszcza dotyczy to kurek, jeżeli właśnie ich użyjecie. W przypadku kurek, nie trzeba ich kroić, może tylko kilka największych, podobnie suszone podgrzybki pokroiłam tak na oko. Natomiast brązowe pieczarki kroimy w plasterki. Nastawiamy garnek z wodą, żeby ugotować makaron. Gdy woda się gotuje, kroimy drobno cebulę i  trzy może cztery ząbki czosnku. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę i czosnek. Czekamy aż cebula się zeszkli i wtedy wrzucamy grzyby. Podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie woda powinna się już zagotować, więc wrzucamy do niej makaron i pół łyżki soli. Połowa standardowego opakowania spaghetti zdecydowanie wystarczy na dwie lub trzy osoby. Makaron gotujemy al dente, czyli nie więcej niż 11 min, ale zawsze upewnijcie się o czas na opakowaniu. Teraz doprawiamy grzyby. Wystarczy nam do tego sól (dwie szczypty), świeżo mielony pieprz (na oko) oraz zioła: tymianek i majeranek (wedle uznania). Do mieszania grzybów dobrze jest używać drewnianej łyżki. Po odpowiednim czasie do smażących się grzybów i cebulki dodajemy śmietanę 18%. Używamy albo jednego dużego kubka albo dwóch mniejszych. Po dodaniu śmietany powstaje nam już aromatyczny sos, który musi się jeszcze poddusić na patelni przez maksymalnie 7 minut. Makaron odlewamy i układamy na talerzu. Polewamy go obficie naszym pysznym sosem grzybowym i posypujemy startym parmezanem. Ewentualnie, możemy makaron dodać bezpośrednio do sosu i serwować gotową porcję z patelni. Do dekoracji użyłam czerwonej bazylii.
© All rights reserved