1 grudnia 2015

Episode 151: Karolina Dziś Serwuje - Mus Czekoladowy na Dwie Nuty

Mus Czekoladowy na Dwie Nuty

Mus czekoladowy, to pyszny pomysł na świąteczny deser. Wyobraźcie sobie całą rodzinę, siedzącą wygodnie przy kominku, zrelaksowaną i delektującą się tym niesamowitym musem w mroźny zimowy wieczór... Przynajmniej ja tak to widzę :) Przepis jest na tyle łatwy, że nawet niedoświadczeni cukiernicy są w stanie sobie z nim poradzić. Mus może być przygotowany na różne sposoby, ja użyłam gorzkiej i karmelowej czekolady Wedla, ale możecie też użyć białej lub mlecznej, to wszystko zależy od Waszych upodobań. Jestem pewna, że każda wersja będzie przepyszna :)



Składniki:

- jajka - 4 szt.
- cukier drobny - 3 łyżki
- śmietanka 30/36% - 200 ml
- czekolada gorzka E.Wedel - 100 g
- czekolada karmeLOVE E.Wedel - 100 g
- pralinki "Dla Ciebie" E.Wedel - do dekoracji
- Torcik Wedlowski - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Trzy jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do szklanej miski, dodajemy do nich jedno całe jajko oraz cukier. Za pomocą ubijaczki mieszamy składniki, a następnie stawiamy miskę na rondlu z gotującą się wodą i podgrzewamy ją w tzw. 'kąpieli wodnej' cały czas intensywnie ubijając. W ten sam sposób roztapiamy czekolady, oczywiście w oddzielnych naczyniach. Pamiętamy, żeby naczynie nie dotykało wody, a jedynie nagrzewało się od jej pary. Kiedy nasa masa jajeczna nabierze objętości zestawiamy ją z pary, dzielimy na dwie równe części i studzimy. Gorzką czekoladę łączymy z jedną częścią masy, karmelową czekoladę z drugą. W między czasie ubijamy 200 ml śmietanki na sztywno. Również dzielimy ją na pół i delikatnie każdą połowę łączymy z masami czekoladowymi. Do pucharków wlewamy najpierw mus z gorzkiej czekolady, a następnie z karmelowej. Wkładamy pucharki do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Schłodzony mus dekorujemy pralinką E.Wedel oraz Torcikiem Wedlowskim.