28 sierpnia 2017

Episode 216: Karolina Dziś Serwuje - Twarożek z pieprzem cytrynowym i oliwkami

Twarożek z pieprzem cytrynowym i oliwkami

Do każdego rodzaju pieczywa, wafla czy placka, polecam wszelkie pasty i smarowidła. Jestem ich wielkim fanem. Robi się je bardzo łatwo, a odmienią nawet najprostszą kanapkę. Smaczne pasty zachęcają też do ograniczenia kupowania i jedzenia gotowych wędlin i serów. Nie mam nic do dobrej jakości wędliny, ale warto ograniczać mięso i zastąpić je bardziej odżywczymi produktami, przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego mam dla Was kolejny przepis, tym razem na przepyszny twarożek z czarnymi oliwkami, świeżą melisą cytrynową i cytrynowym pieprzem. Pieprz cytrynowy jest rewelacyjny do wszystkiego. Świetny do ryb, do warzyw i do sosów do sałatek, to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przypraw.



Składniki:

- twaróg półtłusty - 250 g
- melisa cytrynowa - 1/2 pęczka
- oliwki czarne - 2 garści
- pieprz cytrynowy (np. Ten Smak) - 1 łyżka
- jogurt naturalny - 150 g
- olej lniany - 1 łyżka
- sól - do smaku
- sok z cytryny - do smaku

Sposób przygotowania:

Czarne oliwki kroimy drobno, ale tak, żeby ich kawałki były nadal wyczuwalne. Świetnie do tego sprawdzi się malakser, trzeba tylko pamiętać, żeby wyłączyć go zanim z oliwek zrobi się papka. Do twarogu dodajemy jogurt naturalny, pokrojone oliwki i posiekaną melisę. Melisa cytrynowa jest bardzo aromatyczna, sami się przekonacie, kiedy ją kupicie i powąchacie. Doprawiamy obficie pieprzem cytrynowym. Dodajemy też łyżkę oleju lnianego, który jest bardzo bardzo zdrowy oraz sól i sok wyciśnięty z cytryny do smaku.  Mieszamy wszystko dokładnie. Serwujemy z ulubionym pieczywem i oczywiście dekorujemy melisą.
© All rights reserved