15 lipca 2012

Episode 7: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z drobnymi krewetkami, bakłażanem, papryką i oliwkami

Sałatka z drobnymi krewetkami, bakłażanem, papryką i oliwkami

Jedną z ciekawszych propozycji, którą w swojej 'karierze' kulinarnej podałam, była sałatka z drobnymi krewetkami. Zawsze zaznaczam, że kolorystyka dania jest dla mnie niemal tak samo ważna jak jego smak. I tak, chodząc po sklepie, trafiłam na żółte pomidorki, na bakłażana, na żółtą paprykę i na czarne oliwki, a potem reszta sama się już ułożyła. Lubię kolor żółty łączyć z czarnym, może to dzięki pszczołom ;) Dodałam jedno do drugiego i wyszła pyszna przekąska, a do tego bardzo fajna kolorystycznie. Niezamierzone połączenie kuchni azjatyckiej z włoską. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie żółtych pomidorków, możecie spokojnie użyć czerwonych, też się świetnie sprawdzą. Ja poszłam na kompromis i użyłam mieszanych :)



Składniki: 

- kapusta pekińska - 1/2 szt.
- drobne mrożonych krewetki - 250 g/300 g
- bakłażan - 1 szt.
- pomidorki koktajlowe żółte i czerwone - 250 g
- żółta papryka - 1 szt.
- czarne oliwki - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- ostra papryczka - 1 szt.
- oliwa z oliwek
- masło
- sól, pieprz
- parmezan - do dekoracji

DRESSING

- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- musztarda kremska - 2 łyżki
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- ocet ryżowy - 1 lub 2 łyżki
- sos ostrygowy - 1 łyżeczka
- sos rybny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską siekamy w cienkie paski. Pomidorki kroimy na ćwiartki, a paprykę w drobną kostkę. Oliwki odcedzamy. Możemy je przekroić na pół, ale nie jest to konieczne. Dressing przygotowujemy z podanych wyżej składników, powinien wyjść ostro-kwaśny. Jeżeli uznacie, że jest zbyt mało wyrazisty, dodajcie więcej octu. Pokrojone warzywa musimy przemieszać teraz z naszym sosem.
Następnie zabieramy się za krewetki. Najpierw musimy je rozmrozić i opłukać. Odstawiamy do wyschnięcia. W tym czasie kroimy bakłażana w drobną kostkę.  Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy posiekane dwa ząbki czosnku i papryczkę chilli (dobrze jeśli też będzie żółta). Dodajemy bakłażan, podsmażamy przez 5 min. Dodajemy krewetki. Doprawiamy całość sporą ilością soli i pieprzu.
Przekładamy wcześniej przygotowaną sałatkę do salaterki. Na wierzchu układamy krewetki z bakłażanem i dekorujemy 'listkami' parmezanu, które bardzo łatwo zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Serwujemy od razu po przygotowaniu.
© All rights reserved