11 sierpnia 2018

Episode 243: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka 'ze słoika'

Sałatka 'ze słoika'

Nazwa tej sałatki zdecydowanie określa jej składniki, dlatego, że większość z nich to piklowane/marynowane warzywa ze słoików ;) Nadaje się świetnie do grilla, ale też na wszelkie spotkania towarzyskie, zwłaszcza te, na których pojawiają się mocne trunki. Z doświadczenia wiemy, że rzeczy kwaśne, ostre w smaku, niwelują pewne niechciane efekty uboczne picia napojów wyskokowych... Długo szukałam pomysłu na nową sałatkę i bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis, bo na pewno wykorzystam go nie raz. Do tego, sałatkę można zrobić dzień wcześniej, a i też może postać w lodówce przez kilka dni, zachowując smak i formę.



Składniki:

- ogórki konserwowe - 6 - 8 szt. (zależy od wielkości ogórka)
- oliwki czarne bez pestek - 1 średni słoik (ok. 350 g)
- oliwki zielone bez pestek - 1 średni słoik
- pieczarki marynowane w occie (np. Urbanek) - 1 słoik (ok. 500 g)
- czosnek marynowany w occie - 1 mały słoik
- pomidory suszone w oleju - 1 średni słoik
- ser mozzarella w kulce - 1 szt. (może być light)
- ser feta - 1 op. (ok. 250 g)

SOS

- oliwa z oliwek - 1/2 szkl
- musztarda Dijon - 1 czubata łyżka
- czosnek - 2 ząbki
- miód - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cytryna - 1 szt.
- pieprz czarny - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Oliwki,czosnek marynowany na połówki. Pieczarki kroimy na pół lub zostawiamy w całości te najdrobniejsze. Suszone pomidory odcedzamy i kroimy w paski, a sery, mozzarella i feta, kruszymy i rozrywamy w dłoniach na kawałki. Wszystko mieszamy w jednym naczyniu.

Sekretem tej sałatki jest sos, który powstaje m. in. na bazie musztardy Dijon i miodu. Ja do przygotowywania dressingów używam słoika, w którym łatwiej jest dobrze wymieszać składniki, zwyczajnie potrząsając nim, jak shaker'em.

Także, wlewamy do słoika oliwę, ale też dwie łyżki zimnej wody. Dodajemy musztardę i miód. Przeciskamy czosnek przez praskę, wyciskamy sok z jednej całej cytryny, dodajemy sól i pieprze. Potrząsamy intensywnie słoikiem. Próbujemy sosu, musi być naprawdę wyrazisty, więc jeśli jest czegoś za mało, nie bójmy się go jeszcze doprawić.

Gotowy dressing przelewamy do naczynia z sałatką, dokładnie mieszamy, żeby każde warzywo było dobrze obtoczone w sosie. Sałatkę serwujemy od razu lub na drugi dzień. Dekorujemy koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz