22 października 2013

Episode 74: Karolina Dziś Serwuje - Drożdżowe bułeczki z dynią

Drożdżowe bułeczki z dynią

Dalszy ciąg przepisów na dynię to przepis na pyszne bułeczki drożdżowe. Jednak niech Was nie zmyli nazwa, nie chodzi o słodkie drożdżówki, o nie :) Przedstawię Wam sposób na drożdżówki na słono, idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę w pracy. Niestety nie jest to mój autorski przepis, ale cóż nie wszystko muszę wymyślać sama :P


Składniki:

- dynia - 300 g
- cebula - 1 szt.
- sól, pieprz
- mąka - 500 g
- masło - 200 g
- suche drożdże - 1 op. (8 g)
- mleko - 200 ml
- cukier

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Drożdże i dwie łyżki cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 10 min. Potem wsypujemy mąkę do miski, do której dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło oraz wsypujemy jedną łyżeczkę soli. Za pomocą widelca rozrabiamy mąkę z masłem. Jeśli macie dobre masło (czyli min 80%) to zauważycie jak pięknie pachnie. Kiedy masło z mąką się połączą dolewamy do nich drożdże z mlekiem i cukrem. Również na początku rozrabiamy masę widelcem, a potem zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto w misce odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Dynię ścieramy na tarce, na większych oczkach. Cebulę albo ścieramy albo drobno kroimy. Masę doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Dynia może puścić sok od soli, ale to wystarczy odsączyć farsz zanim będziemy dodawać go do bułeczek. Po odpowiednim czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na powiedzmy 3 lub 4 części i wałkujemy. Nie powinno być grubsze niż 5 mm. Robimy w cieście kółka za pomocą dużej szklanki lub czegoś innego. Zwykła szklanka ma zbyt mały obwód, więc lepiej użyć czegoś większego. Trzymając krążek ciasta na dłoni nakładamy na niego łyżkę lub odrobinę więcej farszu. Potem zlepiamy ze sobą brzegi (podobnie jak przy robieniu pączków) i układamy bułeczki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy do niego blachę z bułkami i pieczemy przez 30 min. Powinny się lekko zrumienić na wierzchu. Można je jeść na ciepło lub na zimno, obie wersje bardzo dobrze smakują.