20 listopada 2015

Episode 148: Karolina Dziś Serwuje - Fasola marynowana po grecku

Fasola marynowana po grecku

Jakiś czas temu mieliśmy okazję kupować w sklepach Lidl produkty greckie. Wśród nich odkryłam pyszną marynowaną dużą białą fasolę. Nie byłam pewna czy uda mi się odtworzyć przepis tylko na podstawie listy składników na opakowaniu, ale jednak się udało :) Teraz mogę się tym przepisem z Wami podzielić. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych ciekawą przekąską, to zdecydowanie tą fasolę polecam.



Składniki:

- fasola duży jaś - 350 - 400 g
- papryka czerwona - 1/2 szt.
- papryka zielona - 1/2 szt.
- liść laurowy - 1 szt.
- cebula dymka 2 szt.
- natka pietruszki - 1 pęczek
- biały ocet winny - 2 łyżki
- olej rzepakowy
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz

Sposób przygotowania:

Najwięcej czasu zabiera przygotowanie samej fasoli. Najlepiej robić to według wskazówek na opakowaniu. Fasolę zawsze trzeba namoczyć, najlepiej zostawić ją na noc w wodzie. Następnie trzeba ją ugotować do miękkości.
Potrzebny nam będzie duży słoik, ale wcześniej składniki marynaty łączymy w innym naczyniu. Pół papryki zielonej oraz pół czerwonej siekamy drobno. Podobnie kroimy nasze cebule. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy naszą mieszankę łyżeczką soli, dwoma łyżkami octu winnego, liściem laurowym oraz świeżo mielonym pieprzem (wedle uznania). Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika. Na koniec zalewamy całość olejem, aż wszystkie fasolki będą w nim zanurzone. Zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej dwa dni. Nie musimy słoika wekować, natomiast przed użyciem musimy go koniecznie wyparzyć. Olej świetnie zachowuje świeżość fasoli i taka marynata może stać nawet miesiącami nieotwarta, a po otwarciu parę tygodni.
© All rights reserved