2 maja 2018

Episode 236: Karolina Dziś Serwuje - Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Uwielbiam nasz pyszny kwaskowy rabarbar. Pewnie nie tylko ja pamiętam, jak kiedyś wystarczyła jedna łodyżka rabarbaru maczana w cukrze, żeby mieć najlepszą letnią przekąskę na świecie ;) Na szczęście wracamy do smaków sprzed lat i dlatego mam dla Was przepis na drugie już ciasto z rabarbarem w moim repertuarze. Tym razem ciasto drożdżowe. Nie bójmy się drożdży! Nie taki lew straszny jak go malują ;) Drożdże lubią ciepło, trochę cukru i silną rękę i to wystarczy, żeby się nam odwdzięczyły przepysznym ciastem. Dla zapominalskich podaję też odsyłacz do mojej Tarty z Rabarbarem, która zadowoli mniej cierpliwych czytelników, gdyż używamy w niej gotowego ciasta kruchego :)



Składniki:

- rabarbar - 1 kg
- mąka pszenna - 500 g
- drożdże świeże - ok. 60 g
- cukier trzcinowy - 100 g
- mleko 1,5% - 1 szkl.
- masło - 80 g
- jaja - 1 szt.
- sól - szczypta

- cukier do posypania rabarbaru - 100 g

KRUSZONKA

- mąka - 200 g
- cukier trzcinowy - 100 g
- ekstrakt wanilii - 1 łyżeczka
- masło - 100 g

Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 30 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, może być przesiana. Na środku mąki robimy dołek i kruszymy do niego drożdże.

W rondelku rozpuszczamy masło. Łączymy je z ciepłym mlekiem, wbijamy jedno jajko, wsypujemy cukier trzcinowy i szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy.

Takim rozczynem zalewamy drożdże. Rozrabiamy masę widelcem lub łopatką, aż wszystko się ładnie połączy. Zaczynamy ugniatanie. Jeśli ciasto za bardzo będzie się lepić do rąk, podsypujemy je mąką. Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Aby przygotować kruszonkę musimy zmieszać ze sobą mąkę i cukier. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach, zimne twarde masło oraz wlewamy kilka kropel esencji waniliowej.

Palcami rozgniatamy masło i łączymy z mieszanką mąki i cukru, aż powstaną nam nieduże pachnące grudki.

Ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, powinno ono zakrywać całe dno i boki formy. Nakłuwamy je widelcem.

Na środek równomiernie wykładamy odcedzony rabarbar. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 45 minut. Jeśli Wasz piekarnik szybko się nagrzewa, po 15 minutach zmniejszcie temperaturę do 180°C.

Gotowe ciasto serwujemy z herbatą lub kawą i mimo, że nie powinno się jeść gorącego drożdżowego ciasta, to uwierzcie mi, ciężko się powstrzymać...

© All rights reserved