30 marca 2018

Episode 233: Karolina Dziś Serwuje - Ciasto francuskie faszerowane białą kiełbasą

Ciasto francuskie faszerowane białą kiełbasą

Jeszcze tuż przed Wielkanocą mam dla Was szybki przepis od Sokołowa, który bardzo nam wszystkim zasmakował podczas warsztatów kulinarnych. Użyliśmy tutaj bardzo dobrej jakości białej kiełbasy z serii Naturrino od firmy Sokołów. Jak zawsze, im krótszy skład tym lepszy produkt. Danie zrobiło furorę, a ja obiecałam, że podam przepis dalej z dedykacją dla mojego brata ciotecznego, Czarka ;) Raz jeszcze Wesołych Świąt!
PS Kiedy kupujecie ciasto francuskie zwróćcie uwagę na bazie jakiego jest tłuszczu, bo niestety większość z nich jest robiona z olejem palmowym, któremu daleeeko do masła...



Składniki:

- ciasto francuskie - 1 op.
- biała kiełbasa Naturrino - 1 op.
- cebula biała - 4-5 szt.
- biały ser twarogowy tłusty - 100 g
- jajko - 1 szt.
- masło 50 g
- świeży tymianek
- sól
- świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, soli i tymianku.
Białą kiełbasę kroimy na pół i dalej w pół-plastry i dodajemy do podsmażonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną, świeżą natkę pietruszki.

Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, by stało się plastyczne. Ciasto rozwijamy na stole, następnie dzielimy na 4 równe paski. Dwa pasy ciasta nacinamy nożem w poprzek, co dwa centymetry na całej długości.

Ciasto bez nacięć kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy pokruszonym serem twarogowym. Następnie smarujemy brzegi ciasta ubitym jajkiem.

Na górę kładziemy nacięte paski ciasta francuskiego i starannie sklejamy brzegi. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem przy pomocy pędzla. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, do zarumienienia ciasta. Serwujemy na ciepło lub na zimno. 

© All rights reserved