Składniki:
- pomidory w puszce krojone - 2 szt.
- cukinia - 1 szt.
- fenkuł - 1 szt.
- fasola biała w puszce - 1 szt.
- ziemniaki - 1 szt.
- marchew - 2 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- seler naciowy - 2 łodyżki
- cebula czerwona - 1 szt.
- świeża bazylia
- czosnek - 3 ząbki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
- bulion warzywny 500 ml
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cukinię kroimy w cienkie plastry, podobnie marchewki. Ziemniaki, paprykę, kroimy w kostkę. Cebulę w piórka. Fenkuł i łodygi selera, dowolnie, tu nie ma zbyt wielu opcji :). W sporym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, fenkuł, ziemniaka, marchewki, paprykę i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy to kilka minut, a potem zalewamy połową przygotowanego bulionu i zostawiamy, żeby się poddusiło przez 15 min, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy do garnka dwie puszki krojonych pomidorów oraz plasterki cukinii. Zostawiamy garnek na kolejne 15 min. Na koniec wrzucamy do garnka odcedzoną wcześniej fasolę i wlewamy resztę bulionu. Zupę gotujemy przez kolejny kwadrans.W tym samym czasie doprawiamy zupę dodając odpowiednią ilość soli morskiej, szczyptę pieprzu oraz posiekane listki bazylii, wszystko do smaku. Minestrone można podawać z ryżem, drobnym makaronem czy grzankami. Ja proponuję też posypać ją parmezanem i udekorować listkami bazylii.