Tajska kuchnia ma jeszcze przede mną wiele tajemnic, gdyż uczę się jej od niedawna. Dlatego, jako pierwszą, wzięłam na warsztat popularną zupę na bazie mleka kokosowego. Korzystając z Tygodnia Azjatyckiego w LIDLU, nie miałam żadnego problemu ze zdobyciem wszystkich składników do tego dania :) Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Oryginalnie nazywa się tom yum i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tajskiej. Podaje się ją właśnie z krewetkami lub innymi skorupiakami.
Składniki:
- krewetki (świeże lub mrożone) - 500 g
- bulion warzywny - 1,5 l
- mleko kokosowe - 400 ml (np. Vitasia, LIDL)
- pasta Tom Yum - 1 op.
- papryczka chili świeża - 2 szt.
- imbir świeży - 1 cm
- cukier trzcinowy/brązowy - 1 łyżeczka
- cebula dymka - 2 szt.
- sok z limonki - 2 łyżki
- sos rybny - 2 łyżki
- sól, pieprz
- świeża kolendra - 1 pęczek
Sposób przygotowania:

Jeżeli serwujecie zupę jako danie główne, podajemy ją z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Jednak, jako przystawka, lepiej się sprawdzi, bez ciężkich dodatków.
© All rights reserved