3 sierpnia 2017

Episode 215: Karolina Dziś Serwuje - Burgery z łososiem i sosem z ogórkami małosolnymi

Burgery z łososiem i sosem z ogórkami małosolnymi

Skoro już macie przepis na pyszne domowe ogórki małosolne, to warto poznać sposób na ich wykorzystanie nie tylko, jako dodatek do grilla :) Ryby są równie pyszne i przede wszystkim zdrowe. Trzeba jeść ich jak najwięcej. Dlatego połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zainspirowana Tygodniem Amerykańskim w Lidlu i kierując się modą na amerykańskie burgery, mam dla Was danie, które jest jednocześnie zdrowe i zdecydowanie spełnia nasze potrzeby na 'grzeszne przyjemności' ;)



Składniki:

- łosoś filet - 500 g
- bułki żytnie okrągłe (dostępne w sklepach LIDL) - 6 szt.
- ogórki małosolne - 4, 5 szt.
- cebula czerwona - 1 szt.
- sałatka rzymska mała - 1 szt.
- majonez - 200 g
- jogurt grecki - 200 g
- koperek - 1/2 pęczka
- pieprz zielony ziarnisty suszony - 1 łyżka
- przyprawa suszone pomidory - 1 łyżeczka
- cytryna - 1 szt.
- sól

Sposób przygotowania:

Łososia oczyszczamy z ości (jeśli są), myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Jeśli kupiliście filet ze skórą, można ją zdjąć od razu lub po upieczeniu, ja proponuję od razu.
Pieprz zielony tłuczemy w moździerzu.
W misce łączymy majonez, koniecznie dobrej jakości, i jogurt grecki w równych proporcjach. Jeśli chcecie zrobić więcej burgerów, zwiększcie ilości, ale zachowajcie proporcje 1:1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 2 lub 3 ogórki małosolne. Dodajemy do majonezu i jogurtu. Doprawiamy pieprzem zielonym (nie całym, bo będzie nam też potrzebny do ryby), suszonymi pomidorami, skórką otartą z całej cytryny i solą do saku. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Sos jest kluczową częścią dania, więc musi naprawdę smakować i być dobrze doprawiony.
Łososia dzielimy na 6 równych części. Doprawiamy solą morską, pieprzem zielonym i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 8 do 10 minut w 200°C w funkcji grilla. Piekarnik wcześniej rozgrzewamy.
Do burgerów użyłam bułek żytnich, bo zależało mi na tym, żeby potrawa była jak najzdrowsza. Bułki możemy serwować na zimno lub podgrzać w tosterze, ewentualnie na grillowej patelni.
W między czasie kroimy pozostałe ogórki małosolne w plastry, a cebulę w krążki.
Kiedy łosoś jest upieczony, smarujemy obficie sosem dolną część pieczywa. Układamy liść sałaty rzymskiej, na to kawałek ryby, ze dwa plastry ogórka, podobna ilość cebuli i jeszcze porządna łyżka lub dwie sosu. Przykrywamy całość górną częścią bułki i przebijamy patyczkiem. Serwujemy, jak najszybciej, póki ciepłe i nie liczcie na to, że się nie ubrudzicie, więc trzeba mieć przy sobie plik serwetek :)
© All rights reserved