8 lipca 2019

Episode 263: Karolina Dziś Serwuje - Szparagi z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Zielone szparagi z kurczakiem i groszkiem cukrowym z woka

Sezon na szparagi co prawda powoli się już kończy, ale może jeszcze zdążycie przygotować to pyszne danie :) Niestety bycie mamą powoduje pewne opóźnienia w pisaniu bloga, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie ;) 💗 Przepis jest szybki, więc i wstęp będzie krótki, zapraszam do gotowania!



Składniki:

- szparagi zielone - 1 pęk
- groszek cukrowy - 2 duże garście
- filet z udek kurczaka - 500 g (może być filet z piersi)
- cebula - 1 szt.
- papryczka chili - 1 szt.
- sos rybny - 1 łyżka
- sos sojowy - 2 łyżki
- miód - 1 łyżka
- sok z 1 cytryny
- przyprawa chińska 5 smaków - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
- ryż jaśminowy - jako dodatek
- cebula dymka ze szczypiorkiem - do dekoracji
- sezam - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w sporą kostkę. Przekładamy do miseczki i posypujemy przyprawą 5 smaków.

Szparagi i groszek myjemy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek. Ja robię to w ten sposób, że naginam każdego szparaga i on sam pęka w miejscu gdzie łączy się twarda końcówka z miękką częścią, ale oczywiście możecie odciąć końcówki równo, mniej więcej 3 cm.

Papryczkę chili i obraną cebulę siekamy drobno.

W woku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i chili, do zeszklenia cebuli. Wrzucamy kurczaka. Smażymy aż się zarumieni. Dodajemy szparagi, groszek cukrowy oraz sos rybny, sos sojowy, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.

Smażymy wszystko ok. 10 minut, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Jeśli smaki są w porządku, a warzywa są al dente, możemy danie serwować.

Można je podawać z ryżem lub samo, ale zawsze posypujemy sezamem i cebulką dymką.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz