30 grudnia 2015

Episode 157: Karolina Dziś Serwuje - Chili Con Carne

Chili Con Carne

Chili Con Carne znaczy po hiszpańsku dosłownie chili z mięsem. Jest to bardzo znana potrawa nie tylko w Ameryce Południowej, ale także i Północnej. Jak doczytałam w internecie, istnieje bardzo ciekawa legenda na temat powstania tego przepisu. Jest to opowieść o kobiecie w błękicie, która opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy. Siostra Maria często miewała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan. Wracając do gotowania - jest to sycące i bardzo rozgrzewające danie. Ja zdecydowałam się je podać gościom na Sylwestra, ale będzie też świetne na każdą inną okazję. Pracę zdecydowanie ułatwi nam skorzystanie z pysznej mieszanki Chili Con Carne od Bonduelle, w której znajdziemy czerwoną fasolę i kukurydzę w dobrze doprawionym sosie. Zalecam też ugotowanie dania dzień przed podaniem. Przez noc nabierze ono jeszcze bardzie intensywnego smaku :) Szczęśliwego Nowego Roku Kochani!



Składniki:

- wołowina - 700 g
- mieszanka chili con carne Bonduelle - 2 puszki
- papryka żółta - 1 szt.
- papryczka chili - 1 szt.
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- pomidory w puszce krojone - 1 puszka
- kmin rzymski mielony (kumin) - 1 łyżeczka
- chili pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki (dla lubiących pikantne dania 1 cała łyżeczka)
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zmielenia mięsa wołowego. Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, upewnijcie się, że kupowane przez Was mięso, jest naprawdę wysokiej jakości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy, rozgniatamy i siekamy drobno. Na głębokiej dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Podsmażamy cebulę aż zmięknie, dodajemy czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. W tym czasie dodajemy też zioła prowansalskie i kumin. Po kilku minutach wrzucamy na patelnię naszą wołowinę i smażymy ją aż nabierze brązowego koloru. Wtedy dodajemy pomidory z puszki razem z dwiema puszkami mieszanki Chili Con Carne od Bonduelle i doprawiamy pieprzem cayenne, solą i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu. Po kolejnych pięciu minutach dorzucamy naszą żółtą paprykę, którą wcześniej musimy pokroić w bardzo cienkie paseczki. Całość podsmażamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe, kiedy odparuje nam nadmiar płynów. Na koniec musimy się upewnić, że nasze Chili jest dobrze przyprawione, a następnie posypujemy je obficie świeżą kolendrą. Chili Con Carne serwujemy z ryżem lub plackami tortilla. Ja osobiście polecam tą drugą wersję.
© All rights reserved

źródło legendy: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne