17 lipca 2017

Episode 214: Karolina Dziś Serwuje - Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki, to chyba najlepsze warzywo do marynowania na różne sposoby. Kwaszone, korniszone, pikle, na słodko z papryką słodką, na ostro z chilli, no i moje ukochane małosolne <3 Zawsze czekam na sezon ogórkowy, kiedy będą dostępne już ogórki gruntowe, które pachną, smakują i chrupią zupełnie inaczej niż te długie ogórki szklarniowe. Zrobienie ogórków małosolnych jest banalnie proste, a do jedzenia są już dobre po trzech dniach. Pasują idealnie do kanapek, do sałatek, do sosów! O czym przekonacie się w moim kolejnym przepisie na burgery z łososiem. Wystarczy zaopatrzyć się w duży słój lub garnek kamionkowy i kisić :)





Składniki:

- ogórki gruntowe - 1 - 1,5 kg
- korzeń chrzanu (50 - 80g)
- liście chrzanu - 3 szt.
- koper - koszyczki i łodygi
- czosnek - 6 ząbków
- sól kamienna - 1 łyżka czubata na 1 l wody

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy. Chrzan kroimy w słupki, ja zazwyczaj na 1,5 kg ogórków, używam 4 słupków chrzanu. Czosnek dzielimy na ząbki, ale ich nie obieramy, tylko rozgniatamy nożem. Możecie użyć mniej czosnku, jeśli nie przepadacie za jego silnym aromatem. Na dnie słoja (mój ma ok. 2,5 l) układamy dwa liście chrzanu i ze trzy koszyczki i łodygi kopru. W sklepach można bez problemu dostać w sezonie tzw. 'zestaw do kiszenia', zawiera on wszystkie potrzebne elementy. Ogórki układamy ścisło, jeden obok drugiego. Między ogórki wkładamy co i raz ząbek czosnku i korzeń chrzanu, tak żeby były w różnych miejscach słoja. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól kamienną. Zalewamy ogórki. Na wierzchu układamy pozostały liść chrzanu i kilka koszyczków i gałązek kopru. Jeżeli używacie kamionkowego garnka, dociśnijcie ogórki np. talerzem i kamieniem. Jeżeli używacie słoju, po prostu dociskami wieczko. Ogórki powinny stać w temperaturze pokojowej przez ok. 3 dni. Wtedy moim zdaniem są najlepsze. Ale nawet jeśli postoją dłużej też będą smaczne. Kiedy ogórki są już mocno ukiszone, należy je wyjąć z zalewy i przełożyć do oddzielnego pojemnika i przechowywać w lodówce. Wtedy też spokojnie posłużą nam i tydzień.
© All rights reserved