29 stycznia 2015

Episode 110: Karolina Dziś Serwuje - Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami i z tej okazji podzielę się z Wami przepisami na pączki. Oczywiście pączki są kaloryczne i nie ma się co oszukiwać, ale ten jeden dzień w roku możemy sobie odpuścić i pofolgować. A nawet uważam, że to nasz obowiązek. Dziś pokażę Wam przepis na pączki z serka homogenizowanego. Są mniej pracochłonne od tych zwyczajnych, ale są równie pyszne.



Składniki:

- serek homogenizowany waniliowy - 2 op.
- jajka - 3 szt.
- mąka pszenna - 1,5 szkl.
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- szczypta soli
- olej - 1 l
- lukier biały domowej roboty lub kupny/ewentualnie cukier puder

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sobie naczyń. Na początek przygotujmy garnek, w którym będziemy smażyć pączki. Wlewamy do niego olej i zaczynamy go podgrzewać. Następnie potrzebujemy miski lub innego głębokiego naczynia do wymieszania masy na pączki. Za pomocą trzepaczki łączymy ze sobą jajka i serki homogenizowane. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli nasza masa pączkowa nie ma już grudek, możemy zacząć smażenie. Nasz olej powinien już skwierczeć. Dużą łyżką kładziemy porcje ciasta na gorący olej i smażymy. Pączek jest gotowy kiedy unosi się na wierzchu i ma złocisty kolor. Pączki trzeba sprawdzać i obracać, żeby się równomiernie smażyły. Chwila nieuwagi i już robią się brązowe, a nie złociste. Po usmażeniu układamy je na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Ja lubię polewać pączki lukrem (przygotowuję go sama z cukru pudru, śmietanki lub wody i soku z cytryny), jednak możecie je zwyczajnie posypać cukrem pudrem lub czymkolwiek lubicie. Pączki są mięciutkie, sprężyste i bardzo smaczne.
                                                                                                                                © All rights reserved