7 października 2012

Episode 27: Karolina Dziś Serwuje - Naleśniki

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki to podstawa kuchni francuskiej. Mogą być podawane na słodko i słono, jako danie główne czy deser. Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Możemy wyróżnić m.in. rosyjskie bliny, amerykańskie pancakes czy francuskie crepes. Zapraszam Was do mnie po podstawowy przepis na naleśniki.



Składniki:

- mleko - 1 lub 1,5 szklanki
- woda mineralna (może być gazowana) - 1 szklanka
- mąka - 2 szklanki
- jaja - 3 sztuki
- szczypta soli
- olej - do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą i dość płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Patelnię smarujemy oliwą. Najlepiej rozsmarować ją ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Jedna chochla to jeden naleśnik. Z takiej masy powinno wyjść ich 10. 

A to przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe podany na wesoło ;)