15 lutego 2016

Episode 168: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z białych warzyw, ryżu i fasoli

Sałatka z białych warzyw, ryżu i fasoli

Białe warzywa są bardzo inspirujące i zdrowe. O właściwościach białej rzodkwi można napisać kilka stron, a biała fasola, jak i inne strączkowe warzywa, z powodzeniem zastąpią Wam mięso. Fasola zawiera ogromne ilości białka. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Stąd mój pomysł na tę 'białą sałatkę' :) Mam nadzieję, że Wam się spodoba i wykorzystacie go nie raz.






Składniki:

- biała fasola w zalewie Bonduelle - 1 puszka (400g)
- seler korzeń - 1 szt.
- pietruszka korzeń - 2 szt.
- biała rzodkiew - 1/2 szt.
- ryż biały - 200 g
- majonez (może być light) - 3 lub 4 łyżki
- sól
- pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu w osolonej wodzie, powinien być al dente. Seler i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości, może być na parze lub ugotowane w bulionie. Dzięki temu, że fasola jest już gotowa, nie musimy tracić całej doby na jej namaczanie, a potem gotowanie. Wystarczy ją odcedzić i przesypać do salaterki. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z ugotowanymi już selerem i pietruszką. Ryż odsączamy i pozwalamy mu wystygnąć, następnie dodajemy go do pozostałych składników. Zamiast dressingu na bazie oliwy, używamy majonezu. Jeśli obawiacie się nadmiaru kalorii, użyjcie majonezu light lub majonezu pół na pół z jogurtem naturalnym. Sałatkę doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, do smaku. Soli nie dodajemy zbyt dużo, gdyż wszystkie warzywa oraz ryż były gotowane z jej dodatkiem, a i majonez jest już słony. Sałatkę można serwować od razu po jej przygotowaniu.
Na koniec dodam, że można przygotować tą sałatkę w wersji nie wegetariańskiej, z mięsem z gotowanej piersi kurczaka lub indyka.
© All rights reserved